Propao dogovor na UN-ovom skupu o klimi, bogate zemlje ne žele financirati siromašne

unfccc

Skup UN-a o klimi, koji u Madridu traje već dva tjedna, završio je u nedjelju.

Čelnici 196 zemalja trebali su se na konferenciji COP25 dogovoriti o tome kako financirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzročenu klimatskim promjenama i pravilima na tržištu ugljena no dio utjecajnih zemalja othrvao se pritisku tih zemalja i zelenih aktivista za većim angažmanom u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Na plenarnoj sjednici u petak postalo je jasno do koje su mjere čelnici nesposobni postići sporazum, s obzirom na to da im se zahtjevi znatno razlikuju, što je danas rezultiralo tekstom dokumenta koji je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazvao “razočaravajućim”.

Otočne države koje bi zbog dizanja razine mora mogle biti izbrisane s lica Zemlje optužile su bogate zemlje da nemaju osjećaj za razmjere klimatske krize. EU je u subotu  pozvao na ambiciozniji plan o klimi što su podržali tek Nepal, Švicarska, Urugvaj i Maršalovi otoci, dok su kao glavni kočničari navedeni Japan, Brazil, Kina, Australija, Saudijska Arabija i SAD.



“Ovi su razgovori pokazali koliki je jaz između svjetskih čelnika i znanstvenika koji ukazuju na hitnost rješavanja problema klimatskih promjena te njihovih građana koji prosvjeduju na ulicama”, izjavila je Helen Mountford, potpredsjednica ustanove  “World Resources Institute” za klimu i gospodarstvo.

Kako završni dokument nije usuglašen u petak, zadnjeg dana samita, COP25 je morao biti produljen za dva dana.

U konačnom nacrtu dokumenta se priznaje “značajan jaz” između postojećih obećanja i ciljeva iz 2015. vezanih uz zadržavanje rasta temperature do 1,5 stupnjeva Celzija do kraja stoljeća.

Komentari