PRONAĐENA VELIKA MASOVNA GROBNICA Zelenski: Rusija za sobom ostavlja smrt, moraju odgovarati

Foto: Twitter

Ukrajinske vlasti pronašle su masovnu grobnicu s više od 440 tijela u sjeveroistočnom gradu Izjumu kojeg su ukrajinske snage ponovno zauzele prije nekoliko dana, rekao je policijski dužnosnik u četvrtak, dodajući kako su neki ljudi ubijeni granatiranjem i zračnim udarima.

Tisuće ruskih vojnika pobjeglo je iz Iziuma prošlog vikenda nakon što su okupirali grad i koristili ga kao logističko središte u regiji Harkov.

Za sobom su ostavili velike količine streljiva i opreme, prenosi Dnevno.hr

‘Jedna od najvećih grobnica otkrivenih’
Glavni policijski istražitelj za regiju Harkiv Serhiy Bolvinov rekao je za Sky News kako će se forenzička istraga provesti na svakom tijelu.



“Mogu reći da je to jedna od najvećih grobnica u velikom gradu u oslobođenim (područjima)… 440 tijela pokopano je na jednom mjestu”, rekao je Bolvinov.

Neki su poginuli zbog topničke vatre, a neki zbog zračnih napada, dodao je. Reuters nije mogao odmah potvrditi ukrajinske navode, a iz Rusije nije bilo neposrednih javnih komentara.

Zelenski: Rusija za sobom ostavlja smrt, moraju odgovarati
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u srijedu iznenada posjetio Izjum kako bi pozdravio ukrajinske trupe, okrivio je Rusiju i pronalazak grobnice usporedio s onim što se dogodilo u Buči, u predgrađu glavnog grada Kijeva u ranoj fazi invazije ruskih snaga krajem veljače.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili su ruske snage da su ondje počinile ratne zločine. Deseci tisuća civila vjerojatno su ubijeni u odvojenom ruskom napadu na južnu luku Mariupolj, rekli su ukrajinski dužnosnici u travnju.

“Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt i mora za to odgovarati”, rekao je Zelenski u video obraćanju kasno u četvrtak. Rusija je više puta zanijekala da cilja civile ili da je počinila ratne zločine.

Rat ušao u 205. dan, nastavlja se ukrajinska ofenziva na Herson
Ukrajinska vojska nastavlja ofenzivu na prostoru regije Herson i nastoje doći do istoimenog grada, izvijestio je glasnogovornik ukrajinske vojske. Vladislav Nazarov iz južnog operativnog zapovjedništva rekao je da su topničke postrojbe ukrajinskih obrambenih snaga izvele više od 149 misija u proteklom danu.

Amerikanci šalju još vojne pomoći
Američko ministarstvo obrane objavilo je pojedinosti o novoj vojnoj pomoći od 600 milijuna dolara koju je Bijela kuća odobrila Ukrajini u četvrtak, izvještava agencija France-Presse.

Paket će uključivati 37.000 topničkih projektila, od kojih će 1.000 biti precizno navođeni, i četiri protutopnička radara, među ostalim oružjem i opremom. Više streljiva također će biti osigurano za raketni sustav Himars, rekao je Pentagon, ne precizirajući hoće li to uključivati projektile dugog dometa poznate kao ATACMS koje je Kijev tražio mjesecima. Otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači, SAD su Kijevu pružile više od 15 milijardi dolara vojne pomoći.

‘Skupina Wagner novači među zatvorenicima’
Privatna vojna kompanija povezana s Kremljem, Wagner skupina, najmanje od srpnja provodi aktivnu kampanju novačenja među ruskim zatvorenicima, navodi se u najnovijem brifingu obavještajnih službi britanskog Ministarstva obrane. Ruske vojne akademije također su skraćivale razdoblja obuke za kadete, što ukazuje na “sve veći” nedostatak mlađih časnika i borbenog pješaštva.

 

Komentari