Prometni stručnjak: Policija vozača Nevere treba uhititi, a vozilo zaplijeniti

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prometni stručnjak, Željko Marušić, ocijenio je da je jurnjava Rimčevom neverom 232 km/h državnom cestom D8 kod Dubrovnika, bila izvan svih okvira sigurnosnih standarda te da nadmašuje odredbe članka 226. Kazneno zakona koji definira obijesnu vožnju i ima značajke prometnog terorizma.

Marušić se na svom portalu, autoportal.hr, pita što bi se dogodilo da je vozač u Neveri izgubio kontrolu nad vozilom:

“Snimka vožnje brzinom do 232 km/h, na Jadranskoj magistrali iznad Dubrovnika, vozača u kombinezonu tvrtke Rimac, u supersportskom automobilu Rimac Nevera, u okviru tržišne prezentacije, užarila je internet. Što bi se dogodilo da je 2,2 tonski električni bolid, a sve se odvijalo na cesti s razmjerno intenzivnim dvosmjernim prometom, izgubio kontrolu? A na toj cesti ima mopedista, biciklista, pješaka…, koji ne bi čuli, a teško i vidjeli zahuktali, a tihi električni bolid enormnom kinetičkkom energijom (raste s kvadratom brzine), kakvu oslobađa osrednja bomba, napravio bi masakr.


Što bi se dogodilo da je pri naglom ubrzanju, a svaki se kotač pokreče posebnim, elektromotorom otkazao jedan od njih? Rimac Nevera koristi tehnologiju pokretanja svakog kotača posebnim elektromotorom, dakle bez mehaničkih diferencijala koji povezuju nasuprotne kotače na jednoj osi, koju je 1900. (!) projektirao Ferdinand Porsche u električnom automobilu Lohner-Porsche”, piše Marušić.

“Vožnja takvim automobilom brzinom do 232 km/h, na Jadranskoj magistrali, gdje je pogibeljni gubitak kontrole mogla izazvati i manja neravnina kolnika, pogažene su sve norme cestovnog prometa i prometne sigurnosti, a naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama, i Kazneni zakon, članak 226., koji definira ‘obijesnu vožnju’, ismijali i učinili anakronim. Ova je situacija usporediva sa sumanutom vožnjom Marina Kameničkog, Mercedes-AMG-om, brzinom 195 km/h zagrebačkom Ilicom, u kolovozu 2018., kad su poginule dvije osobe, a ishod je mogao biti i gori.

Riječ je o prometnom terorizmu, kaznenom dijelu ubojstva u pokušaju, u cestovnom prometu. Zbog toga bi policija trebala uhititi dotičnog vozača, a vozilo, koje je u toj situaciji pretvoreno u oružje za ubijanje, zaplijeniti”, zaključuje, prenosi N1.

VIDEO Rimac Nevera jurila 230 km/h na magistrali, prijava protiv vozača; Rimac: Za druge vožnje ćemo bolje paziti i nadzirati


Komentari