Proizvođaču pelina, ‘lijeka’ za koronavirus telefon ne prestaje zvoniti

Otkako su mediji u BiH prenijeli navode njemačkog instituta Max Planck da se slatki pelin pokazao moćnim oružjem u borbi protiv koronavirusa, ne prestaje zvoniti telefon Petra Mihića iz Ljubinja u istočnoj Hercegovini koji godinama uzgaja tu ljekovitu biljku.

“Nakon objave obećavajućih vijesti iz Njemačke o istraživanju djelovanja slatkog pelina, kontaktirali su me profesori iz Zagreba i Beograda i tražili da im pošaljem uzorke kako bi se i oni uključili u istraživanja”, rekao je Mihić Petar lokalnim medijima.

Istraživanje o djelotvornosti slatkog pelina (Artemisia annua) nemalo je iznenadilo znanstvenike s instituta u Potsdamu i njihovi rezultati u liječenju oboljelih od covida-19 za bude nadu u skori početak kliničkih ispitivanja.


Ekstrakti slatkog pelina imaju antivirusno djelovanje, njima se liječe paraziti, uzročnici malarije, a učinkovit je i protiv gljivica i bakterija.

Mihićeva obitelj uzgaja pelin na površini od 8.000 četvornih metara i od te biljke spravlja čajeve, tinkture, eterično ulje, cvjetni prah, a uskoro počinje i s proizvodnjom kapsula.

“Uglavnom sada zovu starije osobe, a razlozi su različiti. Od liječenja i ublažavanja tegoba zbog zaraze koronavirusom do jačanja imuniteta. Svi su zadovoljni, a reakcije su pozitivne. Kad jednom naruče proizvod, ponovno ga traže”, kaže Mihić.


Komentari