Proglašena pobjednica natječaja EPP-a za mlade: ‘Kreiraj Europu budućnosti’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Darija Šolić iz Nove Gradiške je pobijedila na natječaju Kreiraj Europu budućnosti u organizaciji hrvatske europarlamentarke Sunčane Glavak (HDZ) i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Na natječaj koji je osmišljen kako bi se mlade između 18 i 25 godina potaknulo na promišljanje o Europi budućnosti u kojoj bi željeli živjeti, pristiglo je 65 radova iz cijele Hrvatske, priopćio je ured hrvatske zastupnice.

Sudionici su prikazali svoju viziju europske budućnosti i tako doprinijeli raznolikosti i kvaliteti rasprave o budućnosti Europe, a najbolji rad potpisuje Darija Šolić iz Nove Gradiške.

‘’Vjerujem da je došlo naše vrijeme, vrijeme mladih vizionara koji su spremni promijeniti ovaj svijet i cijelu našu zajednicu na bolje, vjerujem da je došlo vrijeme i da se naš glas čuje’’, izjavila je Šolić koju će u Bruxellesu ugostiti zastupnica Glavak i primiti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe, stoji u priopćenju.



Educiranje mladih o zakonodavnim procesima koje nedovoljno razumiju, multikulturalnost, sigurnost te sinergija političkih aktera i mladih ključne su teme koje je Šolić istaknula u svojoj viziji budućnosti Europe, navodi se u priopćenju.

Sunčana Glavak je naglasila da je predstavljanje vlastite vizije ‘’od iznimne važnosti za donositelje političkih odluka jer upravo će promišljanja građana zadati budući smjer Europske unije’’.

‘’Mladi su sudjelovanjem na natječaju dali znatan doprinos Konferenciji o budućnosti Europe, inovativnom dijalogu s građanima jedinstvenom u cijelom svijetu. Zahvaljujem im na tome i pozivam sve da slijede njihov primjer’’, dodala je Glavak, stoji u priopćenju.

Svojim su se radovima istaknule i Petra Beljan i Kristin Tkalčec. Tri najbolje ocijenjena prijedloga bit će objavljena na stranici Konferencije o budućnosti Europe i službenoj internetskoj stranici suncanaglavak.eu, priopćio je ured zastupnice.

Natječaj Kreiraj Europu budućnosti je otvoren uoči pokretanja višejezične digitalne platforme futureu.europa.eu koja europskim građanima omogućava iznošenje mišljenja i sudjelovanje u oblikovanju budućnosti EU-a.

Platforma je dostupna na 24 jezika te građanima iz cijele Unije pruža priliku za dijeljenje ideja i stavova u virtualnom obliku, a zamišljena je kao okosnica Konferencije o budućnosti Europe.

Razmjene mišljenja o preporukama iz panela građana i podataka prikupljenih s platforme odvijat će se na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe koja je konstituirana u lipnju, a obuhvaća građane, zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike europskih institucija i odbora, nacionalnih parlamenata i civilnog društva te socijalne partnere, piše u priopćenju.

Komentari