Profesor prava: Poslodavac ne može natjerati radnika da se cijepi. To nije pravi način

Ilustracija Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Najava premijera Andreja Plenkovića da će se potpore za očuvanje radnih mjesta dodjeljivati samo cijepljenjima izazvala je burne reakcije. 

“Ako će netko koristiti pomoć za očuvanje radnih mjesta, onda bi bilo dobro da se cijepi”, rekao je premijer, a na pitanje novinara znači li to da će cijepljenje uvjetovati mjere za očuvanje radnih mjesta, odgovorio je: “Da, nastojat ćemo da to tako bude”.

Izvanredni profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac s Katedre za radno i socijalno pravo komentirao je taj prijedlog.

“Želim krenuti od početka. Principijelno smatram da je premijer Plenković u pravu kada kaže da nema smisla posebno nagrađivati ljude da bi se cijepili. Ne vidim razlog za to. Ja sam cijepljen i ne vidim zašto bih kao porezni obveznik nagrađivao nekoga tko se opire cijepljenju jer misli da iza toga stoje abortirana djeca ili što već. Ne ulazim u njihove razloge”, rekao je za Index.



Dodaje kako se slaže s Plenkovićem i u vezi s tim da je velika stvar što je država nabavila cjepivo i ponudila ga besplatno svojim građanima. S druge strane, smatra, bizarno je da se kampanja cijepljenja provodi djelovanjem na potpore.

“Dakle, imamo ljude koji su već pogođeni, već kažnjeni, jer postoje neka ograničenja u poslovanju koja ljudi sada moraju poštovati. I sada ćemo nekoga tko je već kažnjen dodatno kazniti? Pa ne može poslodavac prisiliti radnika da se cijepi. Doći ćemo u situaciju da npr. ugostiteljima kažemo ‘vama je već ograničeno djelovanje, a mi ćemo vas još dodatno kazniti uskraćivanjem potpore’. Ne postoji zakonski način da poslodavac natjera radnika da se cijepi. To nije pravi način”, tvrdi.

Upozorava da će se poslodavce dovesti u situaciju da oni budu kažnjeni ako im se radnici, iz bilo kojeg razloga, neće cijepiti.

No, Vlada ima, kako dodaje, mogućnost zakonom propisati obvezu cjepiva.

“Kao što je propisuje za malu djecu. Država može i uvesti neke negativne društvene posljedice za one koji se odbijaju cijepiti”.

Smatra da se Plenković iz populističkih i demagoških razloga odbija suprotstaviti lobijima koji se tome protive i tako država propušta izvršiti svoju obavezu zaštite javnog zdravlja.

“Plenkovićevim prijedlogom država ne samo da prebacuje odgovornost na poslodavce već ih i kažnjava”, zaključuje.

Komentari