Profesor geologije objasno zašto je potres u Zagrebu pratila glasna tutnjava

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U Zagrebu i na zagrebačkom području i dalje traje serija podrhtavanja tla, tako je bilo i sinoć. Nakon dva jaka udara uslijedilo je tijekom ponedjeljka niz slabijih potresa. Oni nisu imali za rezultat materijalnu štetu, ali su ponovno uznemirili građane.

“Zagreb je na trusnom području i to znamo već stotinama godina, ali razmak između aktivnosti je dosta velik”, rekao je za HRT4 umirovljeni profesor geologije Tihomir Marjanac.

“Nalazimo se na području koje je tektonski aktivno, a to znači da se tektonska ploča na kojoj se nalazimo i dalje kreće, ona će se kretati još milijunima godina”, rekao je.

Potresi se ne mogu predviđati, oni su jedina nepogoda koja se ne može predvidjeti.“Možemo ih očekivati, ali ne i reći kada će se dogoditi. Praćenjem smo ustanovili da se tako veliki potresi događaju jednom u sto godina”, objasnio je.

Nedjeljni potres pratila je zvučna tutnjava.

“To je posljedica oslobađanja seizmičke energije koja se u trenutku pucanja stijena oslobađa u cijelom spektru frekvencija i tako jedan dio doživimo kao zvuk”, objasnio je za HRT4.

Komentari