Procurio je novi transkript snimljenog razgovora između Peteka i Kovačevića: Ako to daš njemu, onda smo svi…

Prvoosumnjičenog u velikoj aferi Janaf Krešu Peteka USKOK između ostalog sumnjiči da je za 1,9 milijuna kuna mita dobio posao na projektu “Izvođenje radova na modernizaciji automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – 1 faza”, vrijednom gotovo 20 milijuna kuna, te na projektu proširenja sustava mjernih stanica Janafa na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin.

Krešo Petek je mito dao predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću, a njihov dogovor su realizirali, kako vjeruje USKOK, direktori iz Janafa Vlado Zorić i Damir Vrbanc.

Iako je javno nadmetanje za prvi projekt objavljeno na internetskim stranicama Janafa 8. svibnja ove godine, istražitelji su povezali razgovore vođene desetak dana prije između Peteka i Ivane I., jedne od direktorica u Siemensu, u kojem su razgovarali o ponudi za materijal koji će se koristiti u gašenju, objavila je jučer Slobodna Dalmacija.

U priči se pojavljuje Jure Botica, direktor poslovne jedinice u Siemensu, za kojeg je Petek smatrao da će mu pokvariti posao.



Tako Petek u razgovoru s Ivanom I. govori: “Slušaj, molim te, mi smo tvojim ljudima poslali zahtjev za cijenu materijala kako bi neke stvari mogli budžetirati, ali oni su to automatski proslijedili Juri.” Govori kako ga je Jure odmah nazvao i rekao mu da hoće cjelinu.

Petek pojašnjava Ivani da on nema cijeli paket i da je to rekao Juri, koji mu ne vjeruje. Ona ga pita što sad, a on joj odgovara: “Daj mi složi cijene, ali neka ostane među nama.”

Jure se spominje i u razgovoru Peteka s Vatroslavom Sablićem, direktorom tvrtke Luvis projekt, također osumnjičenim u ovoj aferi, koji je s Petekom dobio posao s Janafom.

14. svibnja Petek zove Sablića koji mu govori da je čuo da se i Petekov “prijatelj Jure raspituje okolo za gašenje” te mu poručuje da bude oprezan.

“Jure je ser*nja”

Petek mu odgovara: “Da, da, zove me Vlado sad (Vlado Zorić, direktor iz Sektora sigurnosti i zaštite Janafa op. a.), a Jure ko Jure… Obećal je nazvati Damir (Damir Vrbanc, još jedan osumnjičeni Janafov direktor) da mu veli da je seronja jer mi nije rezervoare dal, a ja sam njemu dal motore.”

Sablić mu govori da “zaobiđe Juru” i da mu “detaljnije objasni situaciju, da malo smanji doživljaje”.

Kako bi smanjio utjecaj Jure i spriječio da mu propadne već dogovoreni posao, piše Slobodna Dalmacija, Petek organizira sastanak s Draganom Kovačevićem u kavani Lisinski u svibnju ove godine.

Sastanak u kavani Lisinski

Telegram je danas objavio transkripte snimljenog razgovora između Peteka i Kovačevića u Lisinskom.

“Ovaj natječaj…. sedam i ovih trinaest… dvadeset…. deset…”, govori Kovačević.

“Samo mora vidjeti Damir kako će to provesti… pol, pol… dva puta, znači dvije godine”, prekida ga Petek i nastavlja: “I kablovi…”

“Kablovi su gotovi, kablovi su prošli sve…. sad je bitno ovaj natječaj završiti”, komentira Kovačević i dodaje: “Ovih dvadeset.” Zatim dalje pita kada natječaj završava, a Petek mu, prema tajnim snimkama, odgovara: “Mislim za deset dana.”

Iz razgovora se može zaključiti da se radi upravo o natječajima za modernizaciju mjernih stanica Janafa te modernizaciju gašenja i hlađenja spremnika na Omišlju.

Da se pogodovalo baš Petekovoj tvrtki istražitelji su zaključili iz nastavka razgovora koji su Petek i Kovačević vodili u Lisinskom. “Da tu ne bude nekih, znaš”, primjećuje Kovačević. “Valjda ne bude… Siemens ćemo stavit pod kontrolu”, najavljuje Petek.

U nastavku razgovora se žali predsjedniku Uprave Janafa: “Inače, nije mi dao  raditi, one rezervoare u Sisku koje je obećal.” Pri tome, zaključuju istražitelji koji su mjesecima pratili Peteka, misli na Juru Boticu, direktora operativne jedinice u Siemensu.

Kovačević konstatira da “Jure petlja”, a Petek nastavlja: “Petlja u p…. m…… Ako to daš njemu, onda smo svi…” Kovačević ga uvjerava: “Ma neće… treba tu… svoj dio.”

Iako su se vidjeli tek 30-ak minuta, Petek je, sumnja se, želio sve precizirati. Zato je u nastavku razgovora rekao Kovačeviću: “Znači dobro, idemo ovo vrtiti, brže van i kad prođe skupština ti u rebalans.”

“Tako, a do tad mi napravimo sve ove… znači moramo tako napraviti ovo sve… dvadeset… sedam… trinaest…. tu se sad izborite da sve prođe kako treba, da ne ulijeću neki bez veze”, govori Kovačević na kraju tog razgovora Peteku.

Komentari