PROĆI ĆE OPASNO BLIZU Asteroid se približava Zemlji; Sudar bi bio strašan, ubio bi milijune ljudi!

U subotu 15. veljače očekuje se da će asteroid, dužine od oko jednog kilometra, proći vrlo blizu naše planete, javlja NASA a prenosi Daily Express.

Procjenjuje se da bi potencijalni sudar Zemlje i asteroida bio katastrofalan, jer bi u tom slučaju stijena ove veličine mogla izbrisati milijune ljudi i izazvati tragediju i na globalnoj razini.

NASA je asteroid nazvala 2002 PZ39 i svrstan je u red potencijalno opasnih objekata. Asteroid putuje brzinom većom od 57 tisuća kilometara na sat a u subotu u 11 sati i pet minuta trebao bi se naći na točki najbližoj našoj planeti.

Prema procjenama asteroid će od Zemlje proći na udaljenosti od oko 5,77 milijuna kilometara. Iako na prvi pogled zvuči dovoljno daleko i prilično sigurno, eksperti za svemirske procese koji nisu skloni bespotrebnom dizanju panike i širenju lažnih uzbuna, kažu da je riječ o distanci koja nas itekako izlaže potencijalnoj opasnosti.



“Ako bi objekt veći od 25 metara a manji od jednog kilometra pogodio Zemlju, vjerojatno bi prouzročio samo lokalnu štetu na području udara. Svako veće nebesko tijelo, obujma od jednog do dva kilometra, moglo bi, međutim, imati i globalne efekte“, navodi NASA, prenose Vijesti.hr.

Komentari