Pročelnik splitskog HGSS-a poslao poruku planinarima

Uspješno je završena jedna od najtežih akcija spašavanja HGSS-a. Nakon 13 sati spašen je planinar koji je na najvišem vrhu Velebita – Vaganskom vrhu – pao niz strminu od 150 metara. Akciju su dodatno otežavali snijeg, led, odroni i nepristupačan teren. Ukupno je sudjelovalo 27 pripadnika HGSS-a iz Gospića, Zadra, Splita i Istre. S pročelnikom splitske stanice Darkom Gavrićem Čerćom razgovarala je Ivana Šilović.

Na početku je prokomentirao potragu za Splićaninom u Beogradu.

– U HGSS-u imamo fantastičnu ekipu koja se bavi divljim vodama, spašavanjima na rijekama, morima, itd. Kolege iz GSS-a u Srbiji su bile kod nas u nekoliko navrata na edukaciji. Dobro su obučeni, dobro su pripremljeni, a jesi li uključeni u tu akciju i što se točno gore događa zaista ne znam. Nemam nikakve podatke vezane za to.

– Prošlu godinu ako rezimiramo, najradije bi je svi zaboravili. S obzirom na ovu nesretnu koronu pa potres koji je zadesio Petrinju i Banovinu. Proveli smo gore 42 dana u komadu. Bila je i poplava pa smo imali pandemiju Turistička sezona je bila van svih očekivanja. I tu smo imali dosta posla. Ovih dana imali smo nekoliko akcija i intervencija i na Mosoru i na omiškoj Dinari, na Velebitu, imali smo i neke potražne akcije u Dalmatinskoj zagori. Dosta aktivno je počelo.



Uvijek je to neki niz nesretnih okolnosti i momenata koji se na neki način potrefe pa se dogodi ono što se dogodi.

Rekao je da je poruka onima koji idu u planinu uvijek ista.

– Javite svojim najbližima gdje idete, ponesite dovoljno hrane i pića, slojevito se obucite, u skladu s vremenskim uvjetima. Dobre gojzerice, dobre planinarske karte i komunikacija. I ako se nešto dogodi… Ovo na Mosoru je ogledni primjer kako treba postupiti. Obavezno nazvati centar 112. Oni će alarmirati službu koja je potrebna da bi se spašavanje napravilo.

Komentari