PROBOJ VIRUSA U SPLITSKI KBC Beroš: Pozitivno je pet djelatnika, a u izolaciji je devet pacijenata

Admir Buljubasic / POOL / HINA

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 2047 oboljelih osoba, a 1232 osobe su se oporavile. Dosad su preminule 63 osobe, a u posljednjih 24 sata oboljelo je osam osoba.

Zbog dobre epidemiološke slike Hrvatska je započela s popuštanjem restriktivnih mjera.

Uskoro rješavanje lista čekanja

No, prije nego što se otvore škole, kreće normalizacija zdravstvenog sustava – od idućeg tjedna. U pogon se vraća 30 posto pregleda i operacija. Sve to i dalje pod strogim mjerama jer ulazak virusa u bolnicu mora se spriječiti pod svaku cijenu.

Liste čekanja kod liječnika i prije su bile problem. Sada ih je većina zbog koronavirusa stavljena na čekanje. Što će se događati po tom pitanju i kako će se rješavati zaostaci, za Dnevnik Nove TV rekao je gost, ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako je rekao, izgleda da smo mi u ovom trunutku, zahvaljujući mjerama i svijesti građana, na neki način zauzdali virus.

“Naravno da oprezni moramo biti i dalje, ali to nam je omogućilo da razmišljamo o reaktivaciji zdravstvenog sustava. Svjedočimo o tome da on nije u ovom trenutku znatnije opterećen bolesnicima koji su COVID-19 pozitivni. Stoga u drugoj fazi sektorske politike dolazi do reaktivacije zdravstvenog sustava i jedna od stvari koje ćemo rješavati su liste čekanja. Njih ćemo evaluirati, za to postoje timovi na svakom od radilišta koji se bave određenom problematikom te će se zvati pacijente”, kazao je Beroš.

“Reaktivacija neće biti odjednom, ona će biti postupna, planirana i već smo u koordinaciji s ravnateljima zdravstvenih ustanova razradili planove koji uključuju prostorne uvjete, poglavito u Zagrebu gdje smo imali potres, zatim kadrovske uvjete i organizaciju rada koja će, vrlo vjerojatno biti u smjenama, s radom i vikendom i drugačijim radnim vremenom”, dodao je.

Virus ušao u splitski KBC

Kadrovsko pitanje postoji, no u ovom trenutku nema većeg prodora virusa u zdravstveni sustav. Za zarazu na plućnom odjelu KBC-a Split kazao je da je upoznat sa situacijom.

“Pet djelatnika je pozitivno, s blažom kliničkom slikom kod nekih od njih. Prema njima je izvršeno epidemiološko postupanje i isto tako, devetero bolesnika s kojima su te sestre bile u kontaktu su u izolaciji. Testirani su i negativni”, objasnio je Beroš. Navodi da je u tijeku daljnje epidemiološko postupanje, piše Dnevnik.hr.

Komentari