PROBLEMI VLADAJUĆIH Kako nagovoriti 54 posto stanovnika da se cijepe?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Hrvatskoj je protiv koronavirusa jednom dozom cijepljeno samo 46 posto odraslih osoba što nije dovoljno za stjecanje kolektivnog imuniteta. Kako bi potaknuli stanovnike na cijepljenje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je krenuo s promotivnim videima u kojima poznate osobe govore svoja iskustva. Osim toga, novost je da cjepivo mogu dobiti i osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje. Sve se to radi zbog bojazni, koju navodi i premijer Andrej Plenković da će do kraja kolovoza prevladati delta soj virusa.

“Hrvati koji žive u BiH mogu doći u Hrvatsku i cijepiti se besplatno. To mogu učiniti i naši državljani iz bilo kojeg dijela svijeta, a mogu to učiniti i drugi”, rekao je Plenković.

Ostale zemlje s visokom procijepljenošću imaju rast oboljelih, ali ne i teških slučajeva. U našoj zemlji od 100 novozaraženih je 85 koji nisu cijepljeni, a 15 je cijepljenih.

Iako se govorilo o obveznom cijepljenju, čini se da to ipak neće biti tako.



“U ovom trenutku nismo možda najbliži uvođenju obveznog cijepljenja iako ćemo vidjeti o daljnjoj situaciji, širenju delta soja”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

‘Ideja o obveznom cijepljenju je put u tiraniju’, smatra Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović smatra da je ideja o obveznom cijepljenju “put u tiraniju”.

“Vidim jedan strah od birača i krenulo se sa represivnim mjerama, sa prijetnjama. Što je sljedeće? Proganjanje ljudi koji imaju karijes”, upitao je Milanović.

Premijer pak kaže kako svako relativiziranje ugroze opasnosti nije dobrodošlo, nije ozbiljno, primjereno i odgovorno.

Relativizira i član vladinog znanstvenog savjeta Gordan Lauc, koji se pod upitnom interpretacijom poziva na britansko savjetodavno covid tijelo.

“Upravo cijepljeni, a ne ne-cijepljeni su generatori novih virusnih varijanti. U tom kontekstu ideja da cijepljenjem štitimo druge naprosto nema biološke logike. Cijepljenjem se trebaju štititi oni koji imaju visok rizik za teški oblik bolesti”, napisao je Lauc na svom Facebook profilu.

‘Lauc govori u svoje ime, a ne u ime Vlade’, rekao je Plenković

Na to je reagirao Plenković te istaknuo kako “Lauc tu govori u svoje ime, ne u ime Vlade”.

Ravnateljica infektivne klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić ne demantira Lauca i objašnjava ponašanje virusa dok procijepljenost nije 85 posto.

“Ako vi njemu niste dovoljno brzo zatvorili vrata onda će on uspjeti”, rekla je Alemka Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Uspio je i ministar zdravstva doći do većeg broja procijepljenih u svom ministarstvu. Prva anketa s 35 posto cijepljenih je netočna, rekao je. Proveo je novu, 63 posto zaposlenika je cijepljeno, a ima i plan za ostale.

“Sljedeći tjedan organizirat ćemo edukativno predavanje gdje ćemo navesti sve prednosti cijepljenja i odgovoriti na sva pitanja koja ih potencijalno muče”, naglasio je Beroš, objavio je N1.

 

 

Komentari