PROBLEM Stariji građani ne žele se cijepiti, u Hrvatskoj cijepljeno samo 54,7 posto stanovnika iznad 80 godina

Unatoč upozorenjima da se treba cijepiti protiv koronavirusa, prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), samo je 54,7 posto hrvatskih građana starijih od 80 godina cijepljeno barem jednom dozom cjepiva. Zbog toga, stručnjaci najavljuju moguću povećanu smrtnost u četvrtom valu pandemije Covida-19.

No, s obzirom da su ti ljudi, zbog svoje dobi, uglavnom teško pokretni ili čak nepokretni, trebalo bi ih cijepiti u njihovom domu, a to čine samo rijetki liječnici obiteljske medicine, objavio je Jutarnji list.

“U ovom trenutku tražimo od ravnatelja županijskih zavoda za javno zdravstvo da nam dostave svoje prijedloge i iskustva u organizaciji cijepljenja starijih do kojih su došli u proteklom razdoblju”, istaknula je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Dodala je kako nikako ne možemo biti zadovoljni trenutačnim brojkama.



Ona je rekla kako se u posljednje vrijeme nerijetko relativizira smrtnost od covida i to samo zato što su najugroženiji stariji građani. Pokušava se inaugurirati diskriminacija po dobi i opravdati život bez ograničenja jer je “odlazak po redu” prihvatljiva isprika za to što će umirati uglavnom stariji koje će, poglavito ako nisu cijepljeni, zaraziti njihovi mlađi članovi obitelji.

Što je procijepljenost manja time je smrtnost veća

Prema statistici, što je manja procijepljenost, posebice starijih od 60 godina, to je  smrtnost veća pa sve zemlje nastoje cijepiti što više svojih starijih građana.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je ukupno cijepljeno 47 posto odraslih stanovnika, što je premalo, posebice ako se uspoređuje s drugim zemljama EU.

Primjerice, na Islandu je cijepljeno 90 posto građana, u Belgiji 82,7, u Danskoj 80, Malti 82, Finskoj 76,7, Irskoj 77, a Španjolskoj 73 posto odraslih. Gore od Hrvatske su Bugarska, Rumunjska i Letonija pa je potpuno izvjesno da bi nam se to uskoro moglo obiti o glavu ne samo povećanim broj zaraženih, nego prije svega punim bolnicama, objavio je Jutarnji list.

Komentari