Pro-iranski militanti ispalili raketu u Zelenu zonu Bagdada u kojoj se nalaze strana veleposlanstva; Napadnuta je i vojna baza u kojoj se nalaze američki vojnici

Najmanje jedna raketa ispaljena je u Zelenu Zonu u Bagdadu u kojoj se nalaze parlament, zgrade iračke vlade i strana veleposlanstva, među njima i ono SAD-a.

Prema informacijama Reutersa koji se poziva na policijske izvore, za sada nema podataka o žrtvama, a raketa je definitivno eksplodirala u blizini veleposlanstava.

Također, reporteri javljaju da je pogođena i baza gdje se nalaze američke trupe 80 kilometara sjeverno od Bagdada.

Iran najavio osvetu

Ovaj incident događa se nakon niza najava vrha Irana da Amerika može očekivati odmazdu zbog ubojstva generala Kasema Soleimanija, koje je naredio predsjednik SAD-a Donald Trump.



VIDEO Iran obećao osvetiti generala Sulejmanija na pravom mjestu, u pravom trenutku

Jedan od zapovjednika Revolucionarne garde, general Gholamali Abuhamzeh izjavio je da će Iran kazniti Amerikance svuda gdje se nalaze u domašaju Irana kako bi se osvetio za ubojstvo generala.

Svjetske sile u subotu intenzivno razgovaraju kako bi se izbjegao izravan sukob SAD-a i Irana, dok su u Bagdadu tisuće ljudi žalovale za ubijenim iranskim vojnim zapovjednikom Kasemom Sulejmanijem koji će u utorak biti pokopan u domovini.

Trump naredio atentat

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u bagdadskoj zračnoj luci po nalogu američkog predsjednika i ta likvidacija pobudila je strahovanja od sukoba između dvoje neprijatelja.

TRUMP NAREDIO LIKVIDACIJU Amerikanci na aerodromu u Bagdadu ubili najmoćnijeg iranskog generala, Teheran: ‘Ovo je ratni čin’

Tome je prethodio prvo napad pro-iranskih militanata na iračku bazu u kojem je 27. prosinca poginuo jedan Amerikanac te odmazda Sjedinjenih Država dva dana poslije 29. prosinca.

Rusija i Irak prozvali SAD zbog raketiranja vojne baze proiranskog Hezbolaha u Iraku

Međutim nakon američkog odgovora i napade na položaje proiranskih militanata uslijedili su prosvjedi pred ambasadom u Bagdadu. Deseci prosvjednika i pripadnika iračke šijitske paravojne skupine upali su u utorak u kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu, gnjevni zbog američkih zračnih udara na proiransku miliciju, provalili su kroz glavni ulaz i zapalili prostor za prijem, nakon čega su snage sigurnosti bacile suzavac i i šok granate.

Američki predsjednik optužio je tada Iran za “orkestriranje” napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Tek nakon toga Trump se opredijelio za atentat na Sulejmanija s obzirom na to da je on osoba koja najčešće stoji iza akcija pro-iranskih militanata u Iraku.

NAPETO U IRAKU Veleposlanstvo SAD-a ponovno pod opsadom proiranskih prosvjednika, Trump na Bliski istok rasporedio dodatnih 750 vojnika

 

 

 

Komentari