Prkić: Prvi puta smo u situaciji da odlučujemo i mijenjamo stvari direktno

Milan Sabic/PIXSELL

Novi predsjednik splitskog Gradskog vijeća, Jakov Prkić komentirao je aktualno stanje, buduće planove te što zamjera bivšem Vijeću.

Svoje stavove iznio je u Newsroomu N1 gdje je gostovao.

Za početak je rekao kako je najavljivano da će Vijeće biti konstituirano iz drugog pokušaja, ali da mu je žao što nisu uspjeli iz prve. “Drago mi je da smo konstituirali i da Vijeće može krenuti s radom”, kaže.

Na pitanje što se promijenio u mjesec dana od prvog pokušaja konstituiranja, kaže:



“Po meni se nije ništa bitno promijenilo. Možda su bili nekakvi nesporazumi koji su sada izglađeni. Znate da je Most imao odvojene razgovore s gradonačelnikom, pretpostavljamo da je sada to u redu. Oni su se izjasnili da tu nije ništa krupno i krucijalno traženo s njihove strane, niti su postavljali uvjete nego su jednostavno konačno našli zajednički jezik”.

Komentirao je i pitanje zastave duginih boja:

“Mislim da se gradonačelnik zaletio s time i sad je upao u kašetu brokava, kako mi kažemo, pa se sada teško vadi iz toga. Ako je odlučio da ta zastava ide tu, onda je tu trebao biti čvrst do kraja. Ako nije odlučio onda nije trebao ni mijenjati taj Pravilnik o isticanju zastava. Po meni je tu puno važniji sadržaj nego forma, puno je važnije da mi kao društvo shvatimo da moramo biti tolerantni i da moramo imati nultu stope tolerancije prema nasilju.

Moramo shvatiti da postoje oni koji su drugačiji od nas i da nisu nužno loši ako su drigačiji, a to gdje će biti zastava je manje važno, treba objasniti zašto je ta zastava tu”, veli.

Rekao je i kako nije očekivao da će HDZ podržati njega za predsjednika Gradskog vijeća, ali i da se to neće nastaviti.

“Oni su shvatili da postoji većina pa su se pridružili tome, da nije bilo većine teško da bi oni to podržali. Ali, naravno da neće biti tako, oni će žestotko zastupati svoje stavove, ali mislim da ćemo biti jedinstveni kod ključnih stvari koje se tiču Splita”.

Dodao je i kako se nada da će, bez obzira na to što su heterogeni, pronaći zajednički jezik o stvarima koje ih vežu. Ističe i kako mu ideologija nije na prvom mjestu jer se radi o lokalnoj politici.

Istaknuo je i što je bilo problematično kod rada bivšeg Vijeća.

“Mi smo dosad imali situaciju da se sjednice nisu održavale redovito i te točke dnevnog reda su se gomilale. Sada namjeravamo skratiti taj termin između dvije sjednice i imati broj točaka dnevnog reda onoliko koliko možemo odraditi u 5-6 sati. Dosad smo se iscrpljivali po 15 sati i to za nikoga nije dobro”, kaže.

Rekao je i kako je prije godinu dana malo tko mogao očekivati da će se stvari u Splitu ovako rasplesti.

“Kada se sve zbroji oduzme, mi smo tu da radimo u interesu građana Splita. Moramo dati sve od sebe da stvari krenu nabolje. Prvi puta smo, osim SDP-a, u situaciji da odlučujemo i mijenjamo stvari direktno. Ako mi sad tu priliku propustimo, mislim na sve, i na Most i na nas i na Centar, čak i SDP, ne znamo hoće li nam se ponovno pružiti prilika i hoćemo li mi ubiti nadu mnogima na neki broj godina dok se netko novi ne probudi. Imamo veliku odgovornost i nadam se da će se savjest probudit kod svih”, rekao je.

O prepirkama s Ivicom Puljkom kaže kako su kritike dio svake kampanje, ali da se nakon izbora ponovno sjeda za stol. Dodao je i kako sumnja da će ponovno svi biti jedno Pametno, ali da ništa nije nemoguće.

Rekao je i kako postoje teme koje su im zajedničke te su dosad svi razgovarali iskreno i konstruktivno.

“Ako igramo bez zakulisnih igara mi ćemo uspjeti, ako krene igra ispod stola, nećemo dugo izdržati”, kaže.

Komentari