Pripremaju se opcije koje bi trebale spasiti ostatke ostataka hrvatskog turizma u 2020. godini

Ministar turizma Gari Cappelli idući će se tjedan čuti s češkom ministricom Klarom Dostalovom kako bi zajedno našli mogućnost dolaska čeških turista u Hrvatsku, najavio je Cappelli u petak, nakon što su o toj temi telefonski razgovarali hrvatski i češki premijer.

Napominjući kako je i on priustvovao telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića i njegovog češkog kolege Andreja Babiša, ministar Cappelli dodaje da je dogovoreno da se idući tjedan sa češkom ministricom zaduženom uz ostalo i za turizam Dostalovom čuje oko tog, kako kaže, turističkog ‘mosta’.

“Nas svoje smo određeni da nađemo mogućnosti da se to realizira, a sa sličnom praksom bismo nastavili i za neka druga zainteresirana tržišta”, poručio je Cappelli.

O takvim temama odnosno mogućnostima otvaranja turističkih pravaca i prometa po popuštanju mjera zaštite od koronavirusa te ukupno o turizmu razgovarat će se i krajem travnja na velikoj ministarskoj konferenciji koju saziva Hrvatska.



“Ta je konferencija bila planirana za održavanje u Dubrovniku 27. travnja, no sada ćemo to na taj datum obaviti video vezom i okupiti gotovo sve ministre turizma i druge dužnosnike zaduženih za turizam iz gotovo svih zemlja-članicama EU-a. Raspravit ćemo i razne modele, prijedloge i mogućnosti za postupno pokretanje turističkog prometa, među kojima su i uspostava turističkih koridora, što su predložili Česi”, kazao je Cappelli.

Nakon te konferencije predložit će određene ideje, rješenja pa i uvjete za turizam svojim vladama, uključujući i one za otvaranje granica i da se onda to provodi i na razini EU, možda i da se na neki način i regulira. Cappelli kaže da su određeni dogovori mogući i između pojedinih zemalja, čemu su sada primjer Hrvatska i Češka, ali uz uvažavanje uputa, mjera i epidemiološke slike koronavirusa u obje zemlje i okruženju.

Češko tržište vrlo važno za hrvatski turizam

Češko tržište za hrvatski turizam je jedno od najvažnijih tradicionalnih tržišta, s kojeg su turisti u Hrvatsku dolazili, neki kažu, oduvijek, pa i kada skoro nitko drugi nije, u doba Domovinskog rata, a i poslije, početkom 2000.-ih su bili među prvim brojnijim stranim turistima.

Hrvatski Jadran Česi nerijetko nazivaju i ‘svojim morem’, a poznato je i da dosta njihovih građana ima kuće, vikendice, vile, plovila i drugo u vlasništvu u Hrvatskoj.

Sve godine do sada su zadržali svoju poziciju među top 10 stranih tržišta u hrvatskom turizmu, s manjim oscijalacijama dolazaka i noćenja, a samo prošle godine došlo ih je 790,3 tisuće, koji su ostvarili 5,4 milijuna noćenja. Iako je to u odnosu na 2018. bilo jedan posto manje dolazaka i 2 posto manje noćenja, time su u ukupnim noćenima zadržali udjel od 5 posto i šesto mjesto među stranim tržištima, primjerice ispred UK, a iza Poljske i Italije.

Komentari