Primorac: Život će ići dalje i nakon korone, ali moramo biti odgovorni jedni prema drugima. Premijer radi maksimalno koliko može

Zeljko Puhovski / CROPIX

Genetičar i forenzičar prof. dr. sc. Dragan Primorac, član znanstvenog savjeta Vlade RH, rekao je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da je entuzijazam oko cjepiva za koronavirus golem te da su neki kolege s kojima je razgovarao uvjereni da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće.

“Kad vi razgovarate s kolegama koje rade unutar korporacija koje se bave proizvodnjom cjepiva, gotovo svi koji su mi rekli, a kontaktiram s tri četiri grupe, jučer sam razgovarao s grupom iz SAD-a, Izraela, Njemačke, uvjereni su da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće. S druge strane, negdje već u siječnju veliki broj njih misli da će se cijepiti određene populacije koje su unutar tih studija kliničke faze 3”, rekao je Dragan Primorac.

Primorac je poručio da je njegov optimizam golem te da vjeruje u snagu i odgovornost hrvatskog čovjeka.

“Život će ići dalje i nakon korone, ali mislim da moramo biti odgovorni jedni prema drugima, kao što i jesmo bili do sada. I Hrvatska onda neće imati problema i vjerujem da se nikakav crni scenarij neće i ne smije dogoditi”, poručio je gostujući u emisiji HRT-a.



Na pitanje zašto je testiranje na koronavirus kod nas tako skupo odgovorio je da cijenu najviše definira proizvođač kemikalija tako da naši, kad dobiju taj test u instituciju, moraju pratiti tu cijenu. “To je vrlo često nekorektno jer u stvarnosti cijena bi trebala biti daleko manja. Međutim, vi nemate izbora”, rekao je Primorac.

Naveo je da Slovačka želi testirati cijelu populaciju i one pozitivne brzinski staviti u izolaciju, što smatraju financijski isplativim jer će spriječiti zatvaranje države, gospodarstva, škola… “Slovački premijer kroz to želi i promovirati svoju državu, pokazati koliko je odgovoran. Hrvatski premijer radi maksimalno koliko može, možda mu kolege oko njega nisu dali savjet, ali u ovom trenutku pitanje antigenskih testiranja postaje u jednu ruku standard. Mi smo, naravno, uvijek svjesni te mogućnosti da se može dogoditi lažno negativan rezultat, mi znamo da su ti testovi optimalni ako se radi od četvrtog dana nakon pojave simptoma i slično, ali vi uvijek možete kombinirati nekoliko metodologija. I u konačnici, nama je jedini interes da dobijemo istinu da možemo djelovati što prije, da oni koji trebaju biti u samoizolaciji budu, oni koji ne trebaju da ne budu u samoizolaciji, da život ide dalje”, rekao je Primorac.

Komentari