Primorac: Odluka o Mamićevom izručenju u konačnici je na ministru pravde BiH. U ugovoru nigdje ne stoji da mora doći do izručenja

Zbog sumnje u primanje mita u Osijeku su danas uhićena trojica sudaca i jedan poduzetnik. Odvjetnik i bivši sudac Damir Primorac objasnio je koja su saznanja potrebna Uskoku kako bi mogao privesti suce kao što se to danas dogodilo. Otkrio je i može li Hrvatska sada tražiti izručenje Zdravka Mamića te mora li ga BiH izručiti.

Nije se složio s tvrdnjom odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića koji kaže kako je sve ovo pokrenuto kako bi se ustvari Zdravka Mamića privelo u Hrvatsku.

Ispunjeni uvjeti za Mamićevo izručenje 

“Ja na to gledam iz jedne druge perspektive – Uskok je došao do određenih saznanja, proveo je određene izvide, istraživanja, donio je zaključak da postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo, poduzeo je odgovarajuće radnje i sad treba vidjeti kako će se ovaj postupak zapravo dalje odvijati. Ali ono što je zanimljivo i ono što je kolega Pavasović rekao je da su djela počinjena 2016., 2017. godine. 2012. je potpisan ugovor BiH i RH o izručenju vlastitih državljana i sada se postavlja pitanje, obzirom da se taj ugovor primjenjuje od datuma potpisivanja, hoće li RH ako se donese rješenje o provođenju istrage zatražiti izručenje g. Mamića ili ne, budući da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje prema tom Ugovoru. Ako se to i dogodi, odluku o izručenju će donijeti nadležni sud u BiH, odnosno tamošnji ministar pravde”, objasnio je Primorac za HRT.

Otkriva i može li Hrvatska sada tražiti izručenje Zdravka Mamića te mora li ga BiH izručiti.



“Ugovor je potpisan, u ugovoru nigdje ne stoji da mora doći do izručenja. U ugovoru je navedeno da može doći do izručenja i tu će, ako dođe do molbe za izručenje, odluka biti na tijelima te u konačnici na ministru pravde BiH. Ministar pravde može odlučiti i protiv izručenja i nakon što sudbena tijela donesu odluku o izručenju, ako utvrdi razloge protiv izručenja. To je pitanje koje će biti zanimljivo pratiti”, ustvrdio je.

Većina sudaca časno obnaša svoj posao

Odgovorio je i na pitanje o tome koliko su često suci izloženi pokušajima podmićivanja i je li se on osobno susreo s njima.

“Moram priznati da od 1996 do 2008. kada sam radio kao sudac na Općinskom i Županijskom sudu u Splitu nikada nisam bio u iskušenju niti mi je itko ponudio mito i čvrsto vjerujem da je to slučaj i s najvećim brojem sudaca. Međutim, kada se dogode ovakva uhićenja, kao što je to uhićenje trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, moram priznati da je to nešto jako loše, nešto strašno, vrlo loša poruka svim građanima RH. Tu će mrlju biti jako teško očistiti. Međutim, većina sudaca, u to sam čvrsto uvjeren, časno i čestito obnaša svoj posao i ja sam siguran da ta većina želi da se u ovakvim i sličnim situacijama utvrdi istina i da se takvi suci udalje iz sustava”, poručio je Primorac.

Komentari