Primorac: Jedno je želja, a drugo je sigurnost cjepiva

Zeljko Puhovski / CROPIX

Dragan Primorac, genetičar i forenzičar, gostovao je u emisiji HTV-a “Dobro jutro, Hrvatska” te istaknuo kako svi podaci govore da je cjepivo zadovoljavajuće glede proizvodnje vrlo specifičnih protutijela za SARS-CoV-2, ali nije idealna situacija.

U SAD-u se trenutno komentira koje je cjepivo otišlo najdalje glede kliničkih istraživanja.

“Dio cjepiva koji radi Moderna, 1,5 milijardi dolara vrijedan projekt, koji je potpisala Bijela kuća, kako bi osigurala 100 milijuna doza, s tim da može kupiti još 400. Taj proces ulazi u treću fazu, veliki je broj volontera, negdje oko 30 tisuća ljudi. Svi podaci govore da je to cjepivo zadovoljavajuće glede proizvodnje vrlo specifičnih protutijela za SARS-CoV-2, ali nije idealna situacija”, rekao je Primorac.

Dragan Primorac ističe kako je konkurencija među državama oko nabavke cjepiva neprirodna.



“Postaje suludo ako se bavimo tko će biti prvi, a ne bavimo se pitanjem sigurnosti cjepiva. Jedno je što govore znanstvenici, a drugo je što govore političari”, rekao je Primorac.

“Postoji demonstracija moći gdje jedno društvo želi dokazati da je ispred drugog, ako znanost ne bude tu uključena, tu postoji mogućnost pogreške”, dodao je.

Dragan Primorac kaže kako je javnosti malo poznato da ako se ne napravi pretklinička faza istraživanja na eksperimentalnim životinjama, ne može se ući u tri kliničke faze.

“U ranijim testiranjima, kod pojave SARS-CoV-2, u tijeku testiranja nad životinjama, dogodila se iznimno dobra reakcija na cjepivo kod životinja. Diže se razina specifičnih protutijela, nakon određenog perioda primijetite da te životinje imaju oštećenost jetre i pluća zbog dva oblika reakcije. Prvi oblik je veća količina protutijela, koja se stvorila i gurala veći dio virusa u stanicu što je fenomen i razvila se reakcija hiperosjetljivosti koja je dovela do oštećenja. Jedno je želja, a drugo je sigurnost cjepiva što svi hoćemo”, rekao je Primorac.

Komentari