PRIMJER DOBRE PRAKSE Načelnik ove općine ukinuo je mjesto direktora Turističke zajednice: Prihodi su većinom išli na plaće!

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Epidemija koronavirusa i uvođenje e-propusnica tijekom iste dovela je u pitanje potrebu za velikim brojem županija u državi. Manje poznato očima javnosti ostala je poprilično zanimljiva, ali i jako vrijedna odluka malene općine Sućuraj na Hvaru.

Naime, načelnik Ivan Slavić dosjetio se kako brzo i efikasno napraviti odličnu reformu. Tako je od rujna 2019. godine ukinuo mjesto direktora Turističke zajednice.

“Općina Sućuraj uz jedan auto kamp ima samo privatne iznajmljivače, koji paušalno plaćaju boravišnu pristojbu tako da su ukupni prihodi Turističke zajednice bili oko 185 tisuća kuna, a uz neke manifestacije većina novaca ode na plaće. Sukladno Zakonu Turističke zajednice ne mogu ostvariti dodatni prihodi pa se s tako malim prihodima veći projekti nisu mogli planirati, a kamoli realizirati”, rekao je načelnik Slavić koji obavlja administraciju uz redovan rad Turističke zajednice.

“Ovim potezom više novaca će ostati za daljnje uređenje Općine Sućuraj, dok će za vrijeme sezone Turistička zajednica zaposliti sezonske radnike na info pultevima, kako bi se sve informacije pružile turistima”, dodao je načelnik.



Planirali su zaposliti jednog djelatnika od 1. travnja, a još jednog od 1. srpnja. Ipak, koronavirus zaustavio je takve ideje, a iako se kao alternativa razmišljalo o datumu 1. lipnja i dalje je neizvjesno što donosi budućnost.

“Očekivanja od sezone su vezana uz otvaranje granica i mogućnosti putovanja stranaca. Tu u prvom redu mislim na Poljake, Čehe, Slovake, Slovence, Nijemce i Austrijance koji su po zastupljenosti najbrojniji na našem području. Dakle ukoliko se otvore granice, a pošto je Sućuraj s privatnim smještajem prepoznat kao oaza za obiteljski turizam sa 42 nautičke milje obale, za većinu od stalnih gostiju očekujem da će i doći kroz 7 i 8 mjesec”, rekao je Slavić koji je i pozvao sve ljude i kontinentalne Hrvatske da otkriju Sućuraj i Hvar kao mjesto za kvalitetan odmor.

“Na tolikoj obali uvijek se može naći kutak za sebe i svoju obitelj”, dodaje načelnik Sućurja, Ivan Slavić za Dalmacija news.

Općina Sućuraj, na svu sreću, od početka pandemije nije imala slučajeva koronavirusa. Posebno se vodilo računa o osobama u samoizolaciji, a čini se i kako je disciplina mještana urodila plodom.

Komentari