Prijevoznički ceh: Anarhija i nered na splitskim ulicama

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Prijevoznički ceh pri Udruženju obrtnika Splita ocijenio je u četvrtak da na ulicama toga grada vlada anarhija i nered zbog neprofesionalnih pružatelja taksi usluga, a uzrok tome vidi u Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, donesenom 2018. godine po hitnom postupku.

“Ovakva anarhija na splitskim ulicama počela je nakon donošenja tog zakona. Nažalost, svjedočili smo i većem broju prometnih nesreća, gdje su krivci bili upravo neprofesionalni pružatelji taksi usluga, a neke su imale i kobne posljedice”, navodi se u priopćenju.

Predstavnik tog ceha Milivoj Topić zapitao je kom je “u interesu skrivanje statističkih podataka o tim problemima i hoće li i sljedeće sezone Split imati kolaps od 5000 taksi vozila, od kojih najveći dio šteti ugledu struke i toga grada kao turističkog središta”.

Po njegovim riječima, cestovna inspekcija od, kako je rekao, donošenja spornog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu ili ne radi ništa, ili institucije drže da je tu informaciju potrebno tajiti od građana koji ih financiraju.
Prijevoznički ceh prošle je godine četiri puta poslao upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o tome kako se kontrolira poštuju li zakon novi prijevoznici, koje se, kao je istaknuo Topić, i dalje teško može nazvati taksistima, no nisu dobili odgovor. Isto tako, dodao je, Ministarstvo unutarnjih poslova nije odgovorilo na upit o broju prometnih nesreća u kojima su sudjelovala vozila koja su obavljala taksi prijevoz.
Prijevoznici također ističu da će se, pretpostavlja se, uz ionako mali broj napisanih kazni, još manje njih naplatiti, što izravno šteti državnom proračunu, a taksi tržište preplavile su tvrtke koje vozače ne prijavljuju na ispravan način, niti su oni profesionalci, nego vožnjom nakon punog radnog vremena u svojoj struci pokušavaju dodatno zaraditi.“Vozila su unajmljena ili posuđena dok sporne tvrtke privlače ljude na rad bez granica, a kad više ne mogu održavati svoj ‘poslovni model’, odlaze u stečaj i ostavljaju za sobom čak i milijunske dugove”, navodi se u priopćenju Prijevozničkog ceha pri Udruženju obrtnika Splita.

Komentari