Prihvaćen zahtjev za skidanje imuniteta Grgiću, Spajić: Sramota je da na traženje europskih ureda skidamo imunitet saborskom zastupniku kao da nemamo vlastite institucije

Daniel Spajić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo prihvatilo je zahtjev za ukidanje imuniteta bivšem SDP-ovu, a sada nezavisnom zastupniku Vinku Grgiću. Zahtjev je uputio Ured europskog javnog tužitelja, koji želi pokrenuti kazneni postupak protiv Grgića zbog sumnje da je pronevjerio novac iz europskog fonda.

Riječ je o projektu za gradnju reciklažnog dvorišta i nabavu opreme u Novoj Gradiški, u kojemu se raspolagalo s 4 i pol milijuna nepovratnih sredstava EU-a.

Ovo je prvi put da je Ured europskog javnog tužitelja zatražio od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta jednom zastupniku.

“Ovdje je u pitanju prijedlog za pokretanje kaznenog postupka za kolokvijalno gledano namještanje javnog natječaja za uređenje reciklažo dvorišta i nabavu opreme, sličan je modus međutim različiti su subjekti, različiti su iznosi a različiti su i financijeri dakle potpuno različit postupak od onog o kojem je i MIP i Sabor odlučivao prošle godine”, rekao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics. 



Vinko Grgić

‘To je sramota’

Zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić, koji je bio protiv upravo iz razloga zato što je to zatražio Ured europskog javnog tužitelja, odnosno vanjska institucija, rekao nam je da je to sramota.

“Sramota je da na traženje europskih ureda skidamo imunitet saborskom zastupniku kao da nemamo vlastite institucije kazenenog progona. Ako nama EU i europska tužiteljica moraju rješavati probleme, onda mi kao država nismo neovisni i naše nam pravosuđe uopće ne treba, znači da ne upravljamo svojim procesima”, istaknuo je.

Podsjetio je na situaciju da kada je DORH ranije tražio skidanje imuniteta kolege zastupnika glasao je za, ali ovog puta, kad su svi na traženje Europskih ureda glasali za skidanje, bio je protiv.

Komentari