Prigovori braniteljice Josipe Rimac u cijelosti odbačeni od strane suca istrage

Ronald Gorsic / CROPIX

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Vinko Mioč odbio je u cijelosti kao neosnovane pritužbe na rad Uskoka koje je uputila odvjetnica Lidija Horvat, braniteljica bivše državne tajnice Josipe Rimac osumnjičene u aferi Vjetroelektrane.

”Prigovor braniteljice da joj je u više navrata onemogućen uvid u relevantne dijelove spisa, sudac istrage je odbio budući da iz dokumentacije u spisu jasno proizlazi da je obrana, sukladno zahtjevima za uvid u spis, izvršila uvid u spis u nekoliko navrata”, kazao je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Vjeran Blažeković.

Dodao je da se zahtjevi branitelja za uvide i kopiranje spisa rješavaju prema redoslijedu zaprimanja, pri čemu prioritet imaju zahtjevi obrane u predmetima u kojima je određen istražni zatvor, a koje sve zajedno treba prilagoditi uvjetima kod zaštitnih mjera.

Suprotno navodima braniteljice da se preslike zatraženih dijelova spisa čekaju po 30 i više dana, uvidom u podatke u spisu sudac istrage je utvrdio kako je obrana o izrađenim preslikama bila obaviještena u roku od dva pa do najviše 13 radnih dana od postavljenog zahtjeva za kopiranjem preslika, dodao je Blažeković.Sudac istrage je u cijelosti odbio i prigovor obrane koji se odnosi na kopiranje DVD medija na kojima se nalaze rezultati posebnih dokaznih radnji. Vezano za prigovor obrane da nisu uložene žalbe na rješenje o provođenju istrage ostalih okrivljenika, Blažeković je izvijestio da je sudac istrage ocijenio kako su žalbe, uz popratni dopis, odmah po proteku roka uložene u spis.

”U odnosu na rješenje o proširenju istrage na koji je braniteljica također uputila prigovor, valja naglasiti da je rješenje o proširenju istrage doneseno 26.lipnja i istog dana otpremljena okrivljenicima i braniteljima”, dodao je Blažeković.

Glasnogovornik suda je izvijestio da se odvjetnica Horvat žalila na rad Uskoka i u dijelu istrage koju vodi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Milenko Djaković, a koji će odluku o osnovanosti tih pritužba donijeti nakon Uskokovog očitovanja o tim pritužbama.

Komentari