PRIČA DEVETEROČLANE OBITELJI Svi misle da majke u statusu roditelja odgojitelja ništa ne rade, da doma sjede, piju kavu i puše cigarete

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj diglo je na noge roditelje i udruge, a zbog odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića sprema se i tužba, piše u nedjelju Jutarnji list.

Svi misle da majke u statusu roditelja odgojitelja ništa ne rade, da doma sjede, piju kavu i puše cigarete. Ali imati sedmero djece je posao koji traje cijeli dan i nema slobodnih ni odmora. Dižemo se u šest sati, a liježemo iza ponoći, odustali smo od karijera… – priča deveteročlana obitelj Knežević iz zagrebačkih Remeta.

Kneževići imaju sedmero djece. Otac Josip je policajac, a majka Martina je teta u vrtiću koja je prije malo više od dvije godine dala otkaz da bi mogla ostvariti mjeru roditelja odgojitelja za koju je Grad Zagreb jamčio naknadu od gotovo 5000 kuna mjesečno do 15. godine najmlađeg djeteta.

Ta se mjera za obitelji s više od troje djece, koju najviše koriste nezaposlene majke, sada planira ukinuti, naknada srezati na 1000 kuna mjesečno, a više neće vrijediti do 15. godine djeteta, nego do sedme.



“Dala sam otkaz, ispisala djecu iz vrtića i prijavila se za mjeru. Kako ću se sada vratiti na posao uz sedmero djece…”, pita se majka Martina.

Iako im bivši gradonačelnik Milan Bandić nije bio najdraži, niti su bili njegovi birači, vele, uzeli su njegovu mjeru koju je donio 2016. jer nisu imali izbora. Nisu mogli oboje raditi i istovremeno brinuti o toliko brojnoj obitelji. Pritom, pet tisuća kuna nakade omogućilo im je da djecu upišu na sportske aktivnosti i treninge što je sada, sa smanjenjem naknade na 1000 kuna te oko 140 kuna po djetetu, upitno. Osim toga, pitaju se kako će sada uskladili svoje rasporede.

Obitelj Knežević samo je jedna od 5800 obitelji, odnosno oko 19.000 djece u Zagrebu koja je ostala zatečena gradskom odlukom da se mjera roditelja odgojitelja planira ukinuti, a postojećim korisnicima naknada smanjiti za gotovo pet puta – na 1000 kuna.

Tu je vijest, podsjetimo, u petak objavila dogradonačelnica Daniela Dolenec pravdajući odluku, koja je sada u javnom savjetovanju, činjenicom da mjera nije polučila demografske učenike, ali i da je Grad samo u ovoj godini koštala 528 milijuna kuna

Osim šokiranih obitelji, gradska je odluka izazvala i revolt roditeljskih udruga, a iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) kažu da razmatraju i mogućnost tužbe, donosi Jutarnji list.

 

Komentari