PREVRTLJIVA VELJAČA Čeka nas zahladnjenje, kiša, grmljavina, a ponegdje i snijeg

Damjan Tadic / CROPIX

U srijeda nas očekuje nagli obrat u temperaturi – ništa neobično za prevrtljivu veljaču. Uz jače naoblačenje kiše će u kopnenom području biti već od razmjerno toplog jutra, a prema večeri će, uz zahladnjenje, u gorju biti susnježice i snijega, ponegdje prolazno i u nizinama. U četvrtak, koji će biti najsvježiji dan u tjednu, stiže razvedravanje. No i u nastavku tjedna bit će promjenljivo, a za vikend vrlo vjerojatno ponovno proljetno toplo.

I na Jadranu u srijedu izraženija promjena – kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom te nagla promjena vjetra. Jugo će okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, kratkotrajno i buru, pa će četvrtak biti većinom sunčan.

Uz zahladnjenje od sredine dana kiša će ponajprije u gorju prelaziti u snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, mjestimice s olujnim udarima, prijepodne će u unutrašnjosti okrenuti na sjeveroistočnjak i sjeverozapadnjak.

Na Jadranu poslijepodne zapadni i sjeverozapadni vjetar, navečer na sjevernom dijelu jaka i olujna bura. Temperatura zraka između 5 i 10 °C, na istoku najviša ponegdje do 15, a poslijepodne u osjetnom padu. Na Jadranu jutarnja će temperatura biti od 9 do 14, a najviša dnevna uglavnom do 17 °C.



Od petka ponovno jugo, s njim i porast temperature, ali i promjenljivije vrijeme, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Komentari