Prevolnik: Predstoji možda i godinu dana izrazito aktivne seizmičke aktivnosti

Seizmolog Snježan Prevolnik za N1 je rekao da se nadaju da je ovo najjači potres u ovoj seriji, ali i da nam predstoji možda i godinu dana izrazito aktivne seizmičke aktivnosti. Ne prođe ni nekoliko sekundi da nema potresa.

“Potres jučer očito nije bio najjači, nego ovaj danas. Nažalost dok se ne dogodi jači potres ne možemo znati. Ovo je razoran potres”, rekao je Snježan Prevolnik i dodao:

“Ovo je najjači potres za koja imamo povijesna saznanja da se dogodio na tom području i jedan je od najjačih, ako ne i najjači, instrumentalno zabilježen potres na području RH. No, nije najjači ikad na području Hrvatske.”

“Potresi su učestali”, dodaje Prevolnik: “Ne prođe nekoliko sekundi da nema potresa. Predstoji razdoblje izrazito aktivne seizmičke aktivnosti koja će, bojim se, potrajati jako dugo, čak i preko godinu dana.”



Nadamo se da je ovo najjači potres u toj seriji, kazao je.

Komentirajući utjecaj na druge gradove Prevolnik je rekao: “Dosta se osjetio i u gradu Zagrebu i okolici. Nažalost, priroda potresa je takva da ga ne možemo predvidjeti. Danas smo spoznali koliko smo nemoćni pred tim prirodnim pojavama. Treba nastaviti istraživati. Moramo se naučiti živjeti s potresima, ali ovo je teška situacija. Stvar je u prevenciji, jedna od najbitnijih je projektiranje zgrada da izdrže ovakve potrese. Drugo je educiranje stanovništva da se znaju ponašati. I posljednje, konstantno ulaganje i opremanje sustava koji su bitni za ovakvu katastrofu.”

Komentari