PRESSICA O MISTERIOZNOJ SMRTI SPECIJALCA: ‘Stanje drugog pripadnika ATJ Lučko je ozbiljno, na intenzivnoj je’

Goran Mehkek/Cropix

Povodom stradavanja jednog pripadnika i hospitalizacije drugog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko izjavu za javnost dali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

“Izražavam sućut njegovoj obitelji, djeci koja su ostala bez oca, podaci kojima raspolažemo za drugog kolegu govore da je stanje ozbiljno, on je na jedinici za intenzivnu skrb, trenutno je stabilan. U razgovoru s liječnicima smo čuli da se takvo stanje prati, teško je procijeniti u kojem smjeru se to stanje može razvijati. Preostaje nam nada i vjera u stručnost naših liječnika”,  rekao je uvodno Božinović.

Što se tiče MUP-a, kao sustav ćemo ustrajati na svim činjenicama kako bismo došli do saznanja što se dogodilo, dodao je.

“Krucijalno je da vidimo da li nešto u smislu novih mjera u budućnosti treba poduzimati, iako, prema svemu oko čega sam informiran, ovo nije neka nova vježba, novi vid obuke koji se nije provodio i dosad, sve sastavnice policije, u suradnji s medicinskom strukom, pokušavamo doći do što preciznijih informacija. Zato će trebati određena vještačenja”, rekao je ministar Božinović.



Nikola Milina je također izrazio sućut obitelji preminulog Tomislava.

“Nadam se da će se Andreo izvući. Gubitak policijskog službenika je ogroman gubitak za sustav, mi ćemo kao u svim slučajevima poduzeti sve mjere skrbi vezano za obitelj, kroz sustav zaklade policijske solidarnosti, kako bismo omogućili sva materijalna prava koja pripadaju obitelji i djeci. S dostojanstvom ćemo obilježavati, uz sve naše poginule i nestale branitelje i pripadnike ATJ Lučko, stradavanje našeg Tomislava”.

Zatim se obraća zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko.

“Ovo je težak dan, izražavam sućut obitelji, poslao bih poruku da dajemo što možemo po pitanju Andrea koji se nalazi u bolnici”, rekao je Mate Bilobrk.

Pitanja novinara

Imate li informacije u kakvom je stanju teren gdje se to dogodilo, je li se radilo o nekoj toksikološkoj supstanci, je li pozlilo još dvojici?

“Izuzimaju se određeni tragovi na mjestu događaja, sve se provelo, klasične mjere u takvim sigurnosnim događajima, zasad nema indicija što se tiče određenih toksikoloških nalaza, preliminarne nalaze, nemamo čvrsti dokaz o čemu se radi, moramo čekati sudsko-medicinska vještačenja. Nije bilo drugih pripadnika koji su pristupili obuci, tako da nije točno da je još pripadnika imalo zdravstvenih problema”, rekao je Milina.

“Jedan je i previše, zasad se radi o dvojici i to je sigurno tako. To je najelitnija postrojba MUP-a, ona pristupa svakodnevnoj obuci, temeljni posao svakog specijalca je biti spreman. To nisu treninzi koje provode rekreativci po dvoranama”, rekao je šef ATJ Lučko.

“Svi polaznici obuke, jutros se provjerilo da nemaju zdravstvenih poteškoća, obavljena su testiranja na covid, tu nema indicija da netko ne bi bio pripravan da nastavi s obukom, radi se o postrojbi koja je uvijek ispunjavala sve zadaće na najvišoj zadaći. Obavlja ih i ovih dana, imamo sigurnosnih događaja koji iziskuju njihovo djelovanje”. kaže Milina.

Da bi netko postao pripadnik jedinice u trajnom rješenju ili privremenom, mora imati liječnički pregled A kategorije, to je najrigorozniji pregled koji se radi, rekao je šef ATJ Lučko. Milina dodaje da ni preliminarno nemaju indicije o čemu se tu radilo, znat će se nakon vještačenja.

Kako izgleda taj trening, je li bilo sličnih slučajeva da je nekome pozlilo?

“Zahtjevan je, ali nije trening koji nije već uobičajen, isprobali smo ga s iskusknim rukovoditeljima. Nije bilo takvih slučajeva u našoj postrojbi”, kratko je rekao Bilobrk.

Možete li demantirati da nije bilo prisustva efedrina?

Božinović kaže, nije stručan i zato su uvodno rekli da se provodi obdukcija i sudsko-medicinsko vještačenje.

“Ne želimo, ne možemo niti imamo indicije temeljem kojih bi išli u smjeru u kojem pitate. Ne znam odakle informacija o efedrinu, iz Ministarstva sigurno nije”.

Pripadnicima jedinice je osigurana prehrana koja je nalazi u njihovom restoranu i voda za piće, dodao je šef ATJ Lučko.

Policija se žalila na nehumane uvjete, imaju li sve uvjete da obavljaju posao bez pritisaka?

“Ako je bilo takvih žaljenja, volio bih to provjeriti u trenutku kada je do njih došlo”, rekao je Božinović.

Kakvo je stanje u ATJ Lučko?

“Naši pripadnici imaju najteže provjere, sigurnosnu i liječničku. ATJ Lučko je od samog osnutka najelitnija postrojba RH, nakon Domovinskog rata napravili smo najveće iskorake u razvoju, opremanju i svemu što je potrebno”.

Milina je dodao da se često traži psihološka pomoć za pripadnike policije, kada dolazi do teških posljedica smrtnog stradavanja, na mjestu događaja su teške scene i odmah se aktivira mehanizam psihološke potpore.

“Govorimo i o preventivnim aktivnostima za psihološku potporu i sustav zaklade policijske solidarnosti”.

Hoće li pripadnike ATJ Lučko testirati na droge?

“Nema indicija da bi sve službenika odmah dali podvrgnuti, to nije primjereno jer svi pripadnici su prošli rigorozne liječničke pregleda na kojima se sve to može vidjeti i detektirati. Možemo onda ići na cijelu populaciju i sve testirati. Nema argumenata da posebno testiramo sve pripadnike, to je malo ponižavajuće pitanje”, rekao je Milina.

Koliko često se testiraju?

“Testiraju se kao i svi građani kada se dogode sigurnosni događaji, to su redovni pregledi, za pripadnike ATJ Lučko je bio prije šest mjeseci”.

Božinović je zamolio da se ne ide u smjeru za koji nema indicija.

“Te indicije smo mogli dobiti iz bolnice, ali ih nismo dobili, nema indicija da bi se išlo u tom smjeru. Ovdje je rečeno, posebno za ove postrojbe, provode se zdravstveni pregledi A kategorije koji uključuju sve. Ljudi ne bi bili u tim postrojbama da nisu prošli pregled koji uključuje sve. Nedavno smo radili preustroj, imamo 12 psihologa, oni su angažirani cijelo vrijeme”, rekao je Božinović.

Dodaje, ne vide razloga da se ovaj dijalog vodi u ovom smjeru. “Čekanje rezultata nikada nije trajalo ispod desetak dana, dva tjedna”, rekao je Božinović o sudsko-medicinskom vještačenju.

Specijalc se srušio na nasipu tijekom obuke

Podsjetimo, pripadnik ATJ Lučko srušio se na nasipu u Zagrebu u ponedjeljak poslijepodne tijekom trčanja, prvog dana redovne obuke specijalaca. Preminuo je u bolnici, dok je druga osoba hospitalizirana.

“Bio je to redovni trening. Preminuli pripadnik je izabran među kandidatima kao jedan od najboljih po psiho-fizičkim parametrima”, rekao je zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk. Preminuli pripadnik je, dodaje Bilobrk, bio u interventnoj policiji, s A kategorijom liječničkog pregleda

https://www.facebook.com/SindikatpolicijeHrvatske/posts/5430870210333241

Iz KB-a Sveti Duh su izvijestili da su vozilom hitne dovezena dva pacijenta. “Nažalost, unatoč naporima liječnika, jedan od pacijenata je preminuo, dok se drugi nalazi na Odjelu za intenzivno liječenje”, rekli su iz bolnice.

No, preminuli mladić, koji je u ATJ došao iz Interventne jedinice policije Zagreb, nije jedini kojem je pozlilo. U bolnici je još jedan mladić, navodno u teškom stanju zbog otkazivanja bubrega, dok se još dvojica osjećaju loše, ali su izvan životne opasnosti, piše Ni Zagorje malo.

Preminuli policajac otac je dvoje djece i sin je bivšeg specijalca, voditelja ronioca u ATJ-u.

Komentari