PREŠLI SMO BROJ OD 1000 UMRLIH Pola tog broja zabilježeno u posljednja dva i pol tjedna

Hrvatska je u subotu prešla brojku od 1.000 umrlih. Možda to i ne bi bilo toliko iznenađenje da polovica od tog broja nije zabilježena u posljednja dva i pol tjedna.

Nacionalni krizni stožer objavio je 25. veljače da je u Hrvatskoj dijagnosticiran prvi slučaj bolesti novog koronavirusa. Radilo se o mlađem muškarcu u dobi od 25 godina iz Zagreba koji je pet dana ranije doputovao iz talijanske pokrajine Lombardije, grada Milana, gdje se infekcija u to vrijeme počela brzo širiti.

Više od 50 posto svih umrlih u dva i pol tjedna

Mjesec dana kasnije, 25. ožujka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo registrirao je prvu preminulu osobu. Broj umrlih polako je rastao dinamikom od jedne do nekoliko smrti dnevno pri čemu je u lipnju zabilježena najdulja stagnacija pa smo tad imali gotovo dva tjedna u kojima nijedna osoba nije preminula, piše N1. 

Dinamika od nekoliko smrti dnevno nastavila se do kraja ljeta i u rujnu, a već su u listopadu te brojke počele rasti.



28. listopada imali smo 493 umrle osobe. Dan kasnije – 18 više, čime smo prešli granicu od 500 umrlih. Od tog dana do ponedjeljka umrlo je još 549 osoba i u nedjelju je ukupan broj umrlih u Hrvatskoj iznosio 1049.

To pokazuje da je u posljednja dva i pol tjedna preminulo više od 50% svih preminulih u Hrvatskoj.

Više pitanja nego odgovora

Epidemiolozi i zdravstveni stručnjaci već više od mjesec dana upozoravaju da dnevni porast broja zaraženih, a taj značajni skok također u Hrvatskoj bilježimo od kraja listopada, utječe i na broj umrlih. Logika je jednostavna – što je više zaraženih, veća je vjerojatnost da će rasti broj teških slučajeva, a time i broj umrlih.

Na tu je činjenicu u nedjelju upozorio i znanstvenik Ivan Đikić koji je rekao: “Naše mjere nisu djelotvorne u ovoj fazi pandemije. Osim toga, mjere nisu dobro komunicirane i građani su zbunjeni. Zbog svega toga podaci o broju zaraženih, oboljelih i umrlih nam kontinuirano rastu. Danas je u Hrvatskoj 1082 umrlih. U zadnjih 15 dana imamo značajno povećanje broja umrlih (preko 500), što sve zajedno predstavlja skoro 50% svih umrlih od covida-19 u Hrvatskoj.

Do polovice listopada u Hrvatskoj je broj novozaraženih na dnevnoj bazi rastao u desecima, no situacija se tad promijenila i brojke su ubrzano počele rasti. Dnevni rekord zasad Hrvatska bilježi 12. studenog kad smo imali 3082 nova slučaja koronavirusa u jednom danu.

Koji je točno uzrok većem broju smrti, ni stručnjaci još nemaju odgovor. Kao logičan, dok još u potpunosti ne upoznaju novi virus, nameće se hladno vrijeme koje ljude više zadržava u unutrašnjim prostorima gdje se virus lakše širi. No, konkretne odgovore dobit ćemo vjerojatno tek nakon što prođe godina dana i znanstvenici upoznaju ponašanje virusa u svim godišnjim dobima, vremenskim i prostornim uvjetima.

Zanimljivo je spomenuti da Srbija, koja ima dvostruko više stanovnika od Hrvatske, ima manji broj ukupno umrlih – 1.009, dok Slovenija s gotovo dvostruko manje stanovništva od nas ima ukupno 797 umrlih.

Komentari