Presica prekinuta nakon upita o tajnosti plana za revitalizaciju Banovine

Screenshot N1

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je je mjeru javnog rada u gradu Sisku.

Na predstavljanju je uz Aladrovića sudjelovao i ministar Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja te načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

No prema pisanju N1, pressica je prekinuta nakon što su ministri upitani da potvrde tvrdnje Vladimira Čavraka prema kojima su autori plana za revitalizaciju Banovine, morali potpisati ugovor o tajnosti.

Naime na pitanje novinarke o tome jesu li autori plana za revitalizaciju, koji Vlada nije prihvatila, doista morali potpisivati ugovor o tajnosti, ministar Medved je odgovorio:


“Ne bih ulazio u taj aspekt odnosa s autorima i suatorima određenih akata. Jedino je važno da je Vlada pripremila dokument dugoročne revitalizacije cijelog područja sa svim apektima i taj dokument će u narednom razdoblju biti prezentiran javnosti. Moramo biti svjesni da se takav sadržaj dokumenta ne može brzo urediti i prezentirati prije nego što prođe sva usuglašavanja.”

Na pitanje o tajnosti dodao je: “Ne ulazim u detalje tehnike doprinosa autora i suatora.”

Međutim, na inzistiranje novinarke da samo potvrdi ili negira postojanje takve klauzule u ugovoru, glasnogovornik Sisačko-moslavačke županije Siniša Vidović  prekinuo je konferenciju za medije izvukavši argument da počinje sastanak s gradonačelnicima, načelnicima općina i drugima.

Skoro 20 milijuna kuna za zapošljavanje 520 osoba

Mjera aktivne politike zapošljavanja “Javni rad – otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke županije” zaposlit će se 520 osoba, za što će Vlada izdvojiti 19,4 milijuna kuna.

Ministar Aladrović rekao je da će njome mnogima produžiti dosadašnji, a neki će dobiti novi posao.

Dodao je i da će se na taj način nastaviti pozitivni trendovi zapošljavanja i ekonomskog oporavka u cijeloj zemlji, kojima se sada priključuje i Sisačko-moslavačka županija.

“To je plod rada Vlade, ali i lokalnih dužnosnika i čelnika, a na taj će se način podići razina zaposlenosti. Ovo je jedna od mjera nakon potresa u kojoj su Vlada i Ministarstvo aktivno djelovali. Osim zapošljavanja, na ovom smo području za oko 3000 poslodavaca dodijelili mjera za gotovo 15.000 zaposlenika, koje su iznosile oko 300 milijuna kuna”, rekao je Aladrović.

Ministar Medved izrazio je zadovoljstvo novom mjerom, kao doprinosom gospodarskoj revitalizaciji na stradalom području.

“Mjera posebno prilagođena Sisačko-moslavačkoj županiji uklapa se u mozaik svih dosadašnjih mjera i programa koje provodi Vlada u suradnji sa županijom, odnosno gradovima i općinama”, kazao je Medved.

Naveo je da su u Stožeru u Petrinji razmatrali sve dosadašnje aktivnosti nakon potresa, uz naglasak na aktivnosti koje će uslijediti, a jedna od njih je i ova “itekako značajna” mjera.

Istaknuo je da im je sada prioritet mjera za početak nove školske godine, pa su već definirane zadaće za obavljanje sigurnosnog pregleda gradova te koridora za sigurni dolazak i odlazak učenika iz škola, kao i sigurnosnih tunela uz oštećene i opasne objekte kako ne bi došlo do stradavanja djece i drugih građana.

Radit će se, dodao je, i na uklanjanju oštećenih objekata, kao i na drugim nužnim radovima.

Komentari