Preminuo Željko Kurtov Buš nekadašnji HNS-ov saborski zastupnik

Ilustracija Foto: Pixabay

Nekadašnji HNS-ov saborski zastupnik i dragovoljac Domovinskog rata Željko Kurtov Buš umro je u Zadru u 66. godini života. 

Rođen je 16. kolovoza 1955. godine u Zadru, gdje je završio zanatsku školu za strojobravara. U djetinjstvu je u Pakoštanima prijateljevao s Antom Gotovinom, što se nastavilo i kasnije u Domovinskom ratu i nakon njega.

U Akciji Maslenica bio je zapovjednik III. zbornog područja, a za svoj doprinos obrani Hrvatske dobio je tri državna priznanja – red Hrvatskog pletera, red Hrvatskog trolista i red Nikole Šubića Zrinskog te čin bojnika HV-a.

Kao veliki prijatelj Savke Dabčević-Kučar, Kurtov se politički angažirao u HNS-u, u 5. saborskom sazivu, od 22. prosinca 2003. do 11. siječnja 2008. godine bio je zastupnik.



Bio je član saborskih odbora za ratne veterane i za poljoprivredu i šumarstvo te član u međuparlamentarnim skupinama prijateljstva: BiH, Izrael i SAD.

Zalagao se za javnu objavu registra branitelja, kojom bi se spriječila korupcija i davanje privilegija onima koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu.

Nakon završetka političke karijere posvetio se poljoprivredi na imanju kod Vranskog jezera.

Komentari