Preminuo Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U subotu, 5. rujna 2020. preminuo je Žarko Domljan, bivši predsjednik Hrvatskog Sabora, doznaje Večernji list.

Od 1958. stalno je zaposlen u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu, gdje je prošao sve radne faze od urednika, glavnog urednika do pomoćnika direktora.

Domljan je bio likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije.

Na prvim slobodnim izborima 1990. izabran je u Hrvatski sabor na listi HDZ-a. Bio je prvi predsjednik Sabora, od 1990. do 1992.



Za vrijeme njegova mandata usvojen je Ustav Republike Hrvatske koji je  potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim  višestranačkim izborima u proljeće 1990. Time su položeni temelji moderne hrvatske države, a u hrvatskoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991., kazavši: ‘Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život!'”

U sljedeća dva mandata obnaša dužnost potpredsjednika Sabora i dužnost predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom te voditelja saborske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama.

Bio je voditelj i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika te značajno pridonio obnovi i očuvanju kulturno-povijesnih dobara Dubrovnika,

Komentari