Preminuo sveučilišni profesor i nekadašnji saborski zastupnik Josip Kregar

screenshot

Josip Kregar, sveučilišni profesor, nekadašnji saborski zastupnik i bivši dekan Pravnog fakulteta, preminuo je u dobi od 67 godina.

Rođen je 1. siječnja 1953. godine u Ogulinu, diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojem je pod mentorstvom čuvenog Eugena Pusića i doktorirao te godinama predavao sociologiju i sociologiju prava. Od 1999. godine ondje je bio predstojnik Katedre za sociologiju.

Bio je gostujući nastavnik na Sveučilištu u Grazu 1992. i Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Državama, a predavao je i na poslijediplomskom studiju ljubljanskog Fakulteta za sociologiju, društvene znanosti i novinarstvo. U zvanje redovitog profesora izabran je 2001. godine. U dva je mandata od 2005. do 2009. godine obnašao dužnost dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu te je bio član Rektorskog kolegija.

Bavio se problemima lokalne uprave i samouprave, korupcije, sukoba interesa i ljudskih prava i o tome je često istupao u medijima i na javnim tribinama. Svoj posljednji medijski istup imao je prije nekoliko dana u vidu kolumne na portalu Autograf u kojoj je komentirao odjeke obljetnice Oluje u Kninu, javlja Jutarnji list.



Komentari