PREMINUO SRPSKI RATNI ZLOČINAC! Nakon 23 godine pušten na slobodu. Nekoliko dana nakon umro

Foto: Fena

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, osuđen na 30 godina u Haagu, pušten je nakon 23 godine, a nekoliko dana po dolasku u Banja Luku je umro.

Nakon presude Haaškog suda Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne kaznene sudove 14. rujna prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje u Haag bila je obavijest Danske da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uvjete za puštanje na slobodu te ga više nemaju pravo držati u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može izdržavati kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Ratni zločini u Krajini
On je u Scheveningenu trebao ostati sve dok uprava Mehanizma za kaznene sudove u Haagu ne napravi sporazum s nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.



Podsjetimo, Brđanin je bio prvi ministar građevinarstva, prometa i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade Republike Srpske. Bio je član SDS-a, a 1991. je izabran za potpredsjednika Skupštine zajednica općine SAO Krajine, a iste godine izabran je za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog uhićenja u srpnju 1999. godine i odvođenja u Haag zbog ratnih zločina u Krajini.

Dvanaest točaka optužnice, uključujući genocid i istrijebljenje
Podsjetimo i da se Brđanin prvi put pojavio pred MKSJ-om 12. srpnja 1999. godine te se izjasnio da nije kriv po dvanaest točaka optužnice protiv njega, uključujući one za genocid i istrijebljenje.

Pretresno vijeće MKSJ-a uvjerilo se van razumne sumnje da je Brđanin u periodu obuhvaćenom Optužnicom, a već i prije toga, bio vodeća politička ličnost u SAO Krajini i obnašao ključne pozicije. Imao je značajnu političku ulogu na sve tri razine rukovodstva Srba: općinskom, regionalnom i republičkom.

Brđanin je s vodstvom Srba podijelio podršku Strateškom planu, čiji je cilj bio povezati područja u BiH sa srpskim stanovništvom, kako bi stekao kontrolu nad tim područjima i stvorio zasebnu državu Srba, od koje većina nesrba bi bili trajno uklonjeni. MKSJ je naglasio da zna da se strateški plan može provesti samo upotrebom sile i straha.

Brđanin je bio u teškom zdravstvenom stanju.

“Pacijent je životno ugrožen i smješten u Kliniku intenzivne medicine za nekirurške grane UKC-a Republike Srpske, gdje prima adekvatnu terapiju, a opšte zdravstveno stanje je u pogoršanju(…). Ljekarski konzilij utvrdio je da su kod pacijenta prisutni klinički i laboratorijski pokazatelji istovremenog progresivnog slabljenja funkcije više vitalnih organa i organskih sistema (pluća, jetre i bubrega)”, jučer su naveli iz banjalučke bolnice.

Komentari