Preminuo Lički Tuđman, političar iz Gospića javnosti najpoznatiji po ‘ličkom rukovanju’

Od koronavirusa je u riječkom KBC-u u 68. godini života u ponedjeljak preminuo Joso Mraović, poduzetnik i jedan od osnivača HDZ-a u Lici poznat po nadimku Lički Tuđman, a kojeg je hrvatska javnost upoznala zbog slučaja silovanja Amerikanke Ilishe Jarrett, nekadašnje košarkašice Gospića, zbog čega je odslužio 20 mjeseci zatvorske kazne.

Spomenuti slučaj iz 2005. izazvao je veliku pozornost, pogotovo zbog obrazloženja presude gospićkog suca Branka Milanovića koji je u prvom suđenju oslobodio Mraovića, a koji je, na zgražanje javnosti, naveo kako nasilno guranje prsta u anus ne treba shvatiti kao silovanje te da je to zapravo istovjetno rukovanju, zbog čega je poslije i nastao termin “ličko rukovanje”.

No, Vrhovni sud je tu presudu ukinuo te vratio slučaj na sud u Rijeku, gdje je za bludne radnje istovjetne silovanju Mraović dobio tri godine zatvora. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na dvije godine, a na kraju je iz zatvora izašao četiri mjeseca ranije.

Kako je javio Maxportal, zbog infekcije koronavirusom prije nekoliko dana primljen je u KBC Rijeka, bio je na respiratoru, a u ponedjeljak poslijepodne je preminuo. Inače je imao je problema sa srcem i tlakom.



Mraovićevu smrt potvrdili su na Facebook stranici gospićkog HDZ-a.

“Danas je posebno tužan dan za dvije obitelji Mraović, obitelji pokojnog Jose i pokojnog Mile. Danas je tužan dan za sve utemeljitelje HDZ-a i Hrvatske države, danas je tužan dan za sve hrvatske branitelje Gospića i Bilaja”, napisali su na HDZ-ovoj stranici.

“Neočekivano su nas napustila dva istinska domoljuba, dva sokola koji su od samih početaka stvaranja hrvatske države učestvovali u svim bitnim procesima. Drage obitelji Mraović ponosni smo što smo s Josom i Milom učestvovali u stvaranju jedine nam domovine te vam ovim putem u ime svih utemeljitelja HDZ-a iz grada Gospića dajemo iskrenu sućut. Joso i Mile će zauvijek biti s nama i u našim srcima”, poručili su u statusu u čijem potpisu je navedena Zajednica utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije.

Od njega su se oprostili i na Facebook stranici ‘Bilaj’, koja prati sve događaje u toj ličkoj općini.

“S velikom žalošću i tugom u srcima javljamo svim Bilajcima, Gospićanima, Ličanima te Hrvatima kako nas je danas popodne zauvijek napustio velik čovjek i domoljub Joso Mraović, poznat i kao Lički Tuđman”.

Bio je prvi demokratski izabrani predsjednik bilajske mjesne zajednice u neovisnoj Hrvatskoj, te također ključan čovjek u organizaciji obrane svog rodnog sela od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu…

Isto tako, ostaju mu velike zasluge za izgradnju kapelice Anđela čuvara koja služi i kao mrtvačnica kod mjesnog groblja, te izgradnja spomenika svim žrtvama komunističkog i četničkog terora Bilaja i Barleta, te je svim tim svoj rodni Bilaj učinio mjestom dostojnim Like i Hrvatske. Vječna mu slava i hvala!

Neka mu je laka hrvatska gruda… počivao u miru Božjem!, napisali su.

Komentari