Premijer Plenković smijenio ministra Kujundžića: U ovom trenutku Kujundžić bio fokusiran na teme koje nisu imale veze s Ministarstvom zdravstva

Cropix

Premijer Andrej Plenković razriješio je Milana Kujundžića u utorak s mjesta ministra zdravstva, potvrdio je medijima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Razrješenje je uslijedilo kao rezultat “nekretninske afere” sad već bivšeg ministra zdravstva.

Izjava premijera Plenkovića

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je razriješio Milana Kujundžića s mjesta ministra zdravstva jer se u ovom trenutku nije mogao fokusirati na bitne teme u zdravstvu, a nakon današnjih konzultacija u srijedu će predložiti njegova nasljednika.

“Ministarstvo zdravstva je bitno, odgovornosti koje imamo u ovom trenutku kao predsjedajući i kao zemlja koja se zajedno s drugima mora pripremiti za obranu od šireće epidemije korona virusa zahtjeva puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku Kujundžić je, prije svega, bio fokusiran na teme koje nisu imale veze s Ministarstvom zdravstva”, izjavio je Plenković na marginama energetske konferencije “Green New Deal za Hrvatsku”.



Dodao je da će se Kujundžić vratiti na zastupničko mjesto u Hrvatski sabor te najavio da će u srijedu, nakon što danas obavi konzultacije, predložiti novog ministra zdravstva.

Podsjetimo, ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je stavio svoj mandat na raspolaganje zbog afere oko imovinske kartice i neprijavljene imovine, a jučer je poručio da od premijera Andreja Plenkovića očekuje da odluku donese temeljem činjenica, a ne medijskog linča. Tri su moguća nasljednika.

Kujundžić: Dogovorio sam s premijerom da dam mandat na raspolaganje

Tri su moguća nasljednika ministra

Već se neko vrijeme špekulira tko bi mogao preuzeti Ministarstvo zdravstva, a iako se u kuloarima spominje više imena, u ovome trenutku najizglednija su tri kandidata.

Prim. Željko Plazonić

Plazonić je specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije koji je većinu karijere odradio u riječkom KBC-u. Od 2016. godine državni tajnik je u Ministarstvu zdravstva, a odnedavno je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka. Plazonić je za Jutarnji list potvrdio kako bi prihvatio poziciju ministra kada bi se to od njega tražilo, ali da ga nitko još uvijek nije kontaktirao. Smatra da ministar mora biti netko dobro upoznat s radom ministarstva jer je ostalo još pola godine mandata. Također je naveo kako se u mnogim stvarima ne slaže s ministrom, kada je riječ o vođenju ministarstva, te da mu je projekte koje je smatrao vrijednima odbio.

Prof. dr. Vili Beroš

Pomoćnik ministra Kujundžića, neurokirurg koji je radio u KBC Sestre milosrdnice. Njegovo ime se spominje još otkako je Most u dva navrata tražio razrješenje ministra. Sinoć je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno priznao da bi prihvatio ponudu premijera Andreja Plenkovića da bude ministar zdravstva. Međutim, kaže i da takvu ponudu od premijera još uvijek nije dobio.

“Ono što je izvjesno, mislim da će premijer, kao i do sada, donijeti odluku koja je na dobrobit zdravstva i naših pacijenata”, rekao je.

Tko je Vili Beroš, mogući Kujundžićev nasljednik? Ima sat od 35 tisuća kuna i gliser

Doc. dr. Dario Nakić

Bivši ministar zdravstva iz Vlade Tihomira Oreškovića koji je na toj poziciji bio svega deset mjeseci. Liječnik je u zadarskoj bolnici gdje je bio i dugogodišnji ravnatelj. Za Jutarnji list je jučer rekao kako ga nitko nije zvao da preuzme ministarstvo te da ministar još nije razriješen i da se samim time ne može još ništa govoriti na tu temu. Takvu mogućnost nije decidirano odbio, nego je rekao da o tome može govoriti ako mu netko ponudi poziciju.

Komentari