Premijer Plenković primio Čovića, razgovarali o reformi izbornog zakonodavstva u BiH

Premijer Andrej Plenković primio je predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s kojim je razgovarao o reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji, priopćeno je iz vlade.

Današnji sastanak uslijedio je nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH, kao i hrvatske vlade s predstavnicima EU-a, SAD-a i međunarodne zajednice o reformi izbornog zakonodavstva u BiH te važnosti otklanjanja anomalija koje omogućavaju nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda, navodi se u priopćenju.

Andrej Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je potporu Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH, nastavlja se.

Dragan Čović je upoznao premijera Plenkovića s aktualnim događanjima u BiH te idućim koracima za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama kako nalaže Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Usprotivio se svim političkim akterima u BiH koji se zalažu za zadržavanje statusa quo koji bi produbio postojeću krizu.


Na današnjem sastanku naglašeno je kako je koncept konstitutivnosti ključan za ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je i temelj ustavnog, pravednog i racionalnog Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH, kao i aktivna i pasivna biračka prava svim stanovnicima BiH. Izražena su i očekivanja da aktivnosti EU-a i SAD-a pridonesu konstruktivnom ozračju u pregovorima među političkim akterima te postizanju konačnog dogovora.

Razgovaralo se i o nastavku puta BiH prema članstvu u EU i NATO-u, daljnjoj borbi protiv covida-19 te gospodarskoj suradnji, dodaje se u priopćenju.

Komentari