Premijer Plenković: Ne znam ništa o mogućnosti da je Armija BiH odgovorna za raketiranje kolone izbjeglica u Oluji

Foto: Damir Krajac/CROPIX

 

Na pitanje novinara zna li detaljnije na što se odnosi izjava Hrvoj Šipek da je Armija BiH za vrijeme Domovinskog rata upala na hrvatski teritorij, rekao je kako nije pratio saslušanje i izjave glavne državne odvjetnice.

“Što se ovoga prvoga tiče, ne znam, nisam jučer bio ovdje i nisam mogao pratiti što se događalo u Hrvatskom saboru”, rekao je.

Plenković je rekao da ne zna ništa o mogućnosti da je Armija BiH zapravo odgovorna za raketiranje kolone izbjeglica u Oluji i da ne zna od kuda potječe ta informacija.



“Mi govorimo o informaciji koju imamo o tome da se nešto poduzima u Srbiji, i govorimo o politici Beograda tj. njihovog tužiteljstva da sebe proglašava nadležnim za navodna kaznena djela koja su se zbila na teritoriju druge države i počinjena od državljana druge države, to je ono što govorimo stalno”, objasnio je.

„Ta mini ili kvaziregionalna proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva, to smo rekli puno puta i od 2018. bili su razgovori na razini ministara pravosuđa. Hrvatska je dala nekoliko inicijativa, ali se Srbija oglušila na taj dijalog i nije poduzela ništa”, dodao je.

„Prema tome, mi na to odgovaramo onako kako sam rekao na samom početku, a to imamo već jako dugo, i prije sastanka s pilotima, imamo mehanizme, štitimo nacionalne interese vrlo čvrsto, smireno, bez nekakvog velikog uzbuđenja”, zaključio je premijer.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina. Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno je 24 osoba.

Optužnica je, kako se neslužbeno doznaje, podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina.

Po pisanju lista Danas, koji se pozvao na Viši sud u Beogradu, tužiteljstvo je optužnicu podiglo 31. ožujka, ali je 6. svibnja sudskom odlukom vraćena tužiteljstvu na doradu radi boljeg razjašnjenja.

 

Komentari