Premijer odmah odgovorio Milanoviću: Ni Kosovo ni Afganistan nam nisu saveznici pa smo sudjelovali u misijama

Foto: Ronald Gorsic / Cropix

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u izjavi za medije nakon obilaska LNG terminala na Krku i na rasprave o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj koje su pokrenute nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović odbio dati suglasnost za takav prijedlog, a nakon čega je Vlada svejedno uputila prijedlog u Sabor, što su neki ocijenili protuustavnim.

“Hrvatska je članica EU već devet i pol godina, EU je donijela zajedničku odluku da se osniva EU misija vojne pomoći i potpore Ukrajini. To je zajednička odluka svih. Nije nikakva vježba, kratka obučna vježbica u kojoj će neki strani vojnici doći u Slunj ili će naši otići u stranu zemlju. To je misija koja će trajati nekoliko godina u kojoj hrvatska Vlada smatra da treba sudjelovati. Vlada je pitala predsjednika RH je li suglasan. On nam nije odgovorio pismom nego se oglasio nekakvim priopćenjem”, poručio je Plenković pa dodao:

“Je li nam Kosovo saveznik, je li nam Afganistan saveznik u smislu članstva u NATO-u? Ne, ali sve su to misije u kojima je Hrvatska sudjelovala, sve su to misije koje su prošle kod Hrvatski sabor, a sada je na djelu bijeg od odgovornosti saborskih zastupnika i pojedinih stranaka o tome da se izjasne gdje su”.

Smatra da nema razloga za dvojbu oko ovog pitanja.



“Prije 24. veljače nisu htjeli usvojiti u Saboru deklaraciju u Ukrajini. Ako političke stranke danas, s iskustvom Hrvatske i trajanjem ruske agresije na Ukrajinu, dvoje o tome trebamo li participirati, ako je to Hrvatskoj problem nakon što smo više puta poslali konkretnu pomoć, imamo krupniji problem i igru skrivača. Ne radi se o kršenju Ustava, nego o igri skrivača”, kazao je.

Komentari