Premijer o pucnjavi: Sve upućuje da je ovo zločin individualnog karaktera

Premijer Andrej Plenković rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca na Trgu sv. Marka, najavio preispitivanje načina osiguravanja Trga, te odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Plenković je u izjavi novinarima u ponedjeljak na Markovom trgu rekao da je pred zgradom Vlade došlo do pokušaja teškog ubojstva policajaca koji je čuvao Banske dvore.

“Prema trenutnim informacijama koje imam, riječ je u o pokušaju ubojstva, a osoba koja je to počinila, prema svemu sudeći, počinila je samoubojstvo nedugo nakon toga”, rekao je Plenković.

Policija i DORH poduzimaju sve radnje da ispitaju kako se to dogodilo, zbog čega se dogodilo, koji je motiv, i u ovom trenutku o tome nemamo više saznanja, rekao je.



Otkrio je da prve informacije upućuju na to da je riječ o događaju koji ima “individualni karakter”.

“Ovo je očito neki događaj za koji nemamo dovoljno saznanja da bismo ga ozbiljnije mogli sagledati. Policija i DORH će utvrditi je li riječ o slučaju koji je individualnog karaktera. Za sada, iz ovoga što sam ja uspio razabrati od informacija, sve upućuje na to. Ali prerano je da bismo o tome više govorili”, rekao je.

Ranjenom policajcu, koji je zbrinut u Vinogradskoj bolnici, zaželio je brz oporavak.

“Prema prvim informacijama koje čujemo od liječnika, njegovo će stanje biti stabilno. Ovim putem iskazujemo potporu i njegovoj obitelji”, dodao je.

Premijer je rekao i da su od “iskrcavanja” lubenica na Markovom trgu, odnosno performansa koji je prije mjesec dana tamo izveo Ivan Vilibor Sičić, postrožila mjere sigurnosti te su povećane kontrole.

“Mi imamo tu kulturu otvorenosti godinama u hrvatskoj demokraciji. Trg svetog Marka na kojem su sve institucije dostupan je svima… Po trenutnom režimu moguća su javna okupljanja, međutim, ovo nas sve skupa dovodi u novu situaciju i novo promišljanje sigurnosti na Trgu…”, najavio je premijer.

Današnji događaj ne dovodi u uzročno-posljedičnu vezu sa Sinčićevim performansom. “Ovo je nešto van svih okvira i ne bih dovodio u uzročno-posljedičnu vezu performans onih koji rade u Bruxellesu i imaju veliku plaću i dnevnice pa petkom dolaze iskrcavati lubenice i sol. Ovo je nešto sasvim drugo”, rekao je

Na Markovom trgu omogućena je sloboda kretanja te netko može nositi u svojoj torbi ili za sobom što god hoće. “To je, nažalost, problem”, rekao je te najavio pojačavanje mjera sigurnosti.

“Tu nema nikakve dileme”, rekao je te ponovno upozorio na problem otvorenosti Markovog trga za sve građane.

Na pitanje novinara rekao je i da oko cijelog slučaja nema odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

“Nema. Vidim da je već počelo medijsko propitkivanje… Ne. Vrlo jasan odgovor, sada i naredne četiri godine”, rekao je premijer.

Komentari