PREMIJER O KREDITNOM REJTINGU: Ovo je konkretna potvrda da će ulazak u Eurozonu pomoći u kriznim vremenima

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Nakon što je jedna od tri najveće agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u petak navečer objavila da će revidirati kreditni rejting Hrvatske te ga povećati za čak dvije razine, oglasio se i premijer Andrej Plenković.

Premijer RH je na svom službenom Twitter profilu objavio:

“Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke ECOFIN-a 12. srpnja o članstvu u EUROZONI. To je konkretna potvrda da će ulazak u Eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!”

Podsjetimo, trenutni kreditni rejting Hrvatske (po Moody’s-u) Hrvatske je još od studenog 2020. na razini “Ba1”, što je jedna razina ispod investicijskog rejtinga, a povećanjem za dvije razine bi rejting po prvi puta dosegnuo investicijsku razinu (“Baa2”), odnosno najviši rejting od kada je Moody’s prvi puta Hrvatskoj dodijelio rejting (1999. godine).

Tim povećanjem bi Hrvatska po prvi puta u povijesti po sve tri agencije (S&P, Fitch i Moody’s) imala investicijsku razinu kreditnog rejtinga.

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je izjavio: “Ovo je šlag na tortu. To je prvi efekt formalnog članstva u eurozonu” te je dodao da je ovo balansirajući efekt zbog porasta referentnih kamatnih stopa. “To je potvrda da je naše članstvo u eurozoni više prožeto pozitivnim. I dalje smo u krizi, kao i zbog potencijalnih opasnosti recesije”, istaknuo je.

 

Komentari