Premijer je saborskom odboru predstavio kandidata za novog ministra zdravstva

Tomislav Kristo / CROPIX

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nadležnom saborskom Odboru za zdravstvo dr. Vilija Beroša, kandidata za novog ministra zdravstva, očekujući da će dobiti povjerenje Odbora, a u petak i povjerenje samog Hrvatskog sabora.

“Temeljem našeg razgovora, Beroš je prihvatio moju ponudu da ga predložim za ministra zdravstva, te na Odboru očekujem da dobije povjerenje i da mu sutra povjerenje izglasuje i Sabor”, rekao je Plenković.

Naime, kada se novi član Vlade imenuje naknadno, saslušava ga nadleženi saborski odbor, u ovom slučaju Odbor za zdravstvo, a Hrvatski sabor bez rasprave glasuje o povjerenju novom ministru.

Premijer Plenković je članove Odbora upoznao da je dr. Beroš specijalist, neurokirurg, koji je većinu karijere radio u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu.



Usporedno je razvijao i znanstvenu karijeru, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti.

Dr. Beroš bio je aktivan i u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, stalni je sudski vještak, ima niz znanstvenih i stručnih radova.

Temeljem svojeg političkog angažmana, član je HDZ-a, pridonio je radu ove Vlade u Ministarstvu zdravstva od 2018. godine na dužnosti pomoćnika ministra, rekao je premijer Plenković.

Beroš: Pokušat ću nešto unaprijediti

“Odgovorno i hrabro pokušat ću vršiti ovu časnu dužnost. Mislim da je vrijeme da se ozbiljno razgovara o zdravstvu”, kazao je Beroš.

Istaknuo je da se zalaže za hitnu helikoptersku službu. “Zdravstvo je počelo tranziciju, no u jednom trenutku smo u njoj zaostali”, rekao je dr. Beroš, naglasivši da kao pomoćnik ministra zdravstva od 2018., i sam preuzima dio odgovornosti.

“U okviru svog djelovanja nastojao sam unaprijediti određene stvari; mislim da sada, s tim iskustvom, mogu napraviti još i više”; dodao je.

“Pripremio sam izlaganje o prioritetnim izazovima hrvatskog zdravstvenog sustava, no ovih dana kada sam to radio, shvatio sam da vam u predloženih 10-tak minuta ne mogu ni naznačiti sve probleme koji su dosta širi”, rekao je članovima Odbora.

Ispričao im se i što je u medijskoj kampanji proteklih dana predstavljan kao ministar.

“Vi nosite teret. Vi ste bili desna ruka ministra Kujundžića ali ovo vam je i prilika za sve što je ministar radio loše. Ono što je loše radio, fiskalni sustav je neodrživ. Liste čekanja nikad nisu bile duže. Što ćete vi učiniti?”, pitao je je Željko Jovanović.

“Poučen tim lošim iskustvima pokušat ću nešto unaprijediti. U Ministarstvu sam posebno ogorčen zbog prekovremenih sati liječnika. Kontaktirao sam kolege da pokrenemo razgovore na tu temu. Budite uvjereni da ću promptno regirati jer su nam liječnici bitni”, kazao je Beroš.

Komentari