Premijer i predsjednik kratko se pozdravili u Vukovaru

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković žestoko se sukobljavaju mjesecima, no danas su se na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje dva čelnika države srela, rukovala i razmijenila nekoliko rečenica.
 
Danas se obilježava 30 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.
 
Premijer Plenković da je izjavu rekavši da je Vukovar Hrvatska i Hrvatska je Vukovar, dodavši kako želi da ovaj grad ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Vukovar dali najviše.
 
“Mi tragamo i dalje za više od 1800 nestalih. Tražimo podatke od onih koji to imaju, a to su vlasti Srbije, i ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih i zatočenih, s udrugama i s onima koji su, zbog toga što ne znaju sudbinu svojih, propatili puno i pate i danas”, rekao je premijer i dodao da je vrlo jasno kako je i jučer Državno odvjetništvo vrlo jasno reklo da je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja.
 
“Podnesene su optužnice protiv cijelog vrha JNA, protiv zapovjednika, protiv pojedinaca, ima više od 100 presuda, ima onih presuda koje su u odsutnosti, a ima i procesa koji traju. Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu i to je problem s kojim se suočavamo stalno, ali ćemo nastaviti pravnim putem goniti one koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja i civila”, zaključio je.
 
Predsjednik Zoran Milanović nije davao nikakve izjave za medije.

Komentari