Prekogranična pomoć Siriji završit će u petak ako Vijeće sigurnosti ne produži operaciju

pixabay

Šestogodišnja operacija Ujedinjenih naroda (UN) dopremanja pomoći preko sirijske granice milijunima civila isteći će u petak u ponoć ako Vijeće sigurnosti UN-a do tada ne postigne sporazum o produženju operacije.

Od 2014. godine UN i grupe za pomoć prelaze u Siriju iz Turske, Iraka i Jordana na četiri mjesta koja odobri Vijeće sigurnosti. Odobrenje je potrebno jer sirijska vlada nije pristala na prekogranične isporuke.

Nakon što prošlog mjeseca nije uspjelo produžiti prekograničnu autorizaciju, jer je Rusija stavila veto na nacrt rezolucije, a nije uspjelo dobiti dovoljno podrške za vlastiti tekst rezolucije, Vijeće od 15 članova trebao bi u petak ponovno glasati o dva prijedloga, kažu diplomati.

“Jednostavno rečeno, ne postoji alternativa da bez prekogranične operacije dođemo do ljudi do kojih trebamo doći na sjeverozapadu i sjeveroistoku Sirije”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.



Više od tri milijuna sirijskih civila potpuno ovisi o prekograničnoj pomoći, upozorava UN.

Vijeće u petak treba izglasati novi nacrt rezlucije

U kompromisnom nastojanju da se dobije ruska podrška, zapadne sile su predložile odobrenje tri prijelazna mjesta – dva iz Turske i jedan iz Iraka, na šest mjeseci umjesto jedne godine. Vijeće treba u petak izglasati taj nacrt rezolucije, rekli su diplomati.

No, Rusija je odlučna da odobri samo dva prijelazna mjesta iz Turske na rok od šest mjeseci, te je u petak ponovo iznijela svoj prijedlog na glasanje.

Moskva je također odbila zapadni zahtjev za produžavanjem prekogranične operacije pomoći za još dva tjedna kako bi se omogućili daljnji pregovori.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova, bez veta neke od stalnih članica Vijeća – Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Britanije ili Francuske.

Rusija i Kina su prošlog mjeseca stavile veto na rezoluciju koja bi omogućila isporuke u daljnjih 12 mjeseci s dva punkta u Turskoj i jednog u Iraku. To je bio 14. ruski veto na akcije povezane sa Sirijom od kada je sukob u toj državi počeo 2011. godine.

Vijeće je također prošlog mjeseca glasalo o ruskom nacrtu rezolucije, ali bilo je samo pet glasova za, šest protiv i četiri suzdržana.

No, 1. siječnja zamijenjeno je pet članica Vijeća, pa neki diplomati smatraju da bi Rusija sada mogla dobiti veću podršku.

Komentari