Preko vikenda policija je utvrdila preko 3000 prekršaja, a jedan je vozač uhvaćen s 3,2 promila

Ilustracija Foto: Vlado Kos / CROPIX

Prometni policajci su proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama utvrdili više od tri tisuće prometnih prekršaja, uključujući i 137 slučajeva pijane vožnje pri čemu je rekorderu na zagrebačkom području u krvi izmjereno više od 3,2 promila alkohola.

Policijske aktivnosti koje su od 4. do 6. prosinca posebice bile usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja rezultirale su s 3168 zabilježenih prekršaja.

Uz 137 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, policija je utvrdila i 1198 prekršaja prekoračenja brzine pri čemu je najveća brzina od 179 kilometara na sat izmjerena na ličko-senjskom području.

Također je utvrđen 331 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 230 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.



Najviše pijanih vozača zatečeno je na području zagrebačke policije, njih 27. Ta policijska uprava utvrdila je i najviše prekršaja prekomjerne brzine, njih 269 kao i nekorištenja sigurnosnog pojasa, njih 60. Mobitele su najviše koristili zagrebački i karlovački vozači, ukupno njih 40.

Među pijanim vozačima najzastupljeniji su bili vozači u dobi od 25 do 40 godina te su oni počinili 60 prekršaja, a najčešće im je izmjerena koncentracija alkohola od pola do jednog promila, što je ujedno bila najčešće izmjerena koncentracija alkohola tijekom akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja u kojima je zatečeno devet recidivista u prekršajima.

Šestoro ih je uhvaćeno za volanom prije stjecanja prava, a u preostala tri slučaja na meti policije našli su se ponovo pijani vozač, vozač pod mjerom zabrane upravljanja i vozač koji je odbio testiranje prisutnosti droga.

Tri vozača su zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Od 4. do 6. prosinca na hrvatskim prometnicama dogodilo se 25 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a u ostalim nesrećama ozlijeđena su 42 sudionika.

Prema statističkim pokazateljima, u jedanaest mjeseci 2020. u prometnim nesrećama poginule su 223 osobe, što je 37 osoba ili 14 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019.

U policiji napominju da je evidentirano i smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 16,5 posto, teško tjelesno ozlijeđenih za 11,8 posto i lakše ozlijeđenih za 25 posto.

Komentari