Preko 120 optuženih za napad na policiju na Kapitolu

Policajac s Kapitola kojega su napali prosvjednici preminuo je dan nakon nereda, a četiri policajca koja su sudjelovala u obrani Kapitola kasnije su si oduzela život. Ozlijeđeno je oko 140 policajaca.

Okrivljenikov odvjetnik zamolio je suca da uzme u obzir 11 mjeseci koje je njegov klijent već proveo u pritvoru, a emotivni Fairlamb se tijekom rasprave obratio sucu, tražeći milost i rekavši da je osramotio ime svoje obitelji.

Federalni tužitelji preporučili su kaznu od 44 mjeseca, ističući njegovo poznavanje borilačkih vještina te ranije sukobe sa zakonom. Izjave optuženika tog dana upućuju na to da je došao spreman za nasilje, kazala je odvjetnica iz Ministarstva pravosuđa Leslie Goemaat.

Uskoro i presuda QAnon šamanu


Napad na Kapitol uslijedio je nakon vatrenog govora u kojem je Trump ponovio svoje lažne tvrdnje da je njegov izborni poraz rezultat prijevare. Više sudova, državnih dužnosnika te članova Trumpove administracije odbacili su te tvrdnje kao neutemeljene.

Tužitelji su na ročištu u srijedu predložili i kaznu od četiri godine i tri mjeseca za Jacoba Chansleya, samoproglašenog “šamana” i pristašu pokreta teorije urote QAnon koji je, zapažen po svojim tetovažama i krznenoj kapi s bizonskim rogovima, postao jedan od simbola upada na Kapitol.

Sudac Lamberth, koji također vodi Chansleyjev slučaj, izreći će mu kaznu 17. studenoga.

Komentari