PREKINUTO GLASANJE U SABORU Pupovac i Zekanović se izvrijeđali

Cropix

Sabor će radni tjedan završiti glasovanjem, među ostalim, i o popisu stanovništva.

Iako je glasovanje trebalo započeti točno u podne, kasnilo je desetak minuta jer se čekalo da se u sabornici pojave predstavnici nacionalnih manjina. Oporba je to iskoristila kako bi se povukla iz dvorane i na taj način pokušala srušiti kvorum.

No, manjinci su se kasnije ipak pojavili u dvorani i glasovanje je krenulo, no vrlo brzo je kratko prekinuto. Naime, problem je nastao oko novog Zakona o popisu stanovništva, gdje je većina odbila amandmane manjinaca.

Zbog toga je i zastupnik češke manjine Vladimir Bilek u ime Kluba nacionalnih manjina zatražio stanku, kako bi se konzultirali oko glasanja o zakonu. ‘Tražim stanku jer su naši amandmani odbijeni’, kazao je Bilek.



Stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić, koji je također kazao da se moraju konzultirati oko glasovanja, javlja Tportal.

Na to se javio Hrastov Hrvoje Zekanović koji je vladajuću koaliciju nazvao hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom i izvrijeđao zastupnike srpske manjine, i Milorada Pupovca.

‘Hrvoje Srboljub Zekanović je pokazao zašto klub smatra da su ova dva mandmana trebala biti prihvaćena’, odgovorio je pak Milorad Pupovac.

Na to se opet javio Zekanović i ponovno prozvao zbog trgovačke koalicije, na što su manjinci napustili sabornicu.

Jandroković je nakon toga odobrio tražene stanke.

“Zekanović ima ksenofobne stavove”

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin osvrnuo se na riječi zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je koaliciju HDZ-a i manjina nazvao hrvatsko-srpskom trgovinskom koalicijom. “O gospodinu Zekanoviću ja nemam što dodati i reći. Ja smatram da on ima ksenofobične stavove, pogotovo prema nekim nacionalnim manjinama, a ako imaš prema jednoj nacionalnoj manjinini, onda imaš protiv svih nacionalnih manjina”, smatra Radin.

Komentirao je i donošenje zakona o popisu stanovništva.

“Mi smo donijeli kao klub zaključak da ako ne budu prihvaćeni ti amandnmani, da nećemo glasati za taj zakon. Ja ću glasati protiv tog zakona bez obzira na to hoće li biti usvojeni amandmani ili ne. Ovaj zakon ne mijenja ništa u odnosu na prošli, koji nije bio dobar. Dobili smo ga na stolu dvije minute prije nego što je trebala biti rasprava. Ovaj zakon ima direktne posljedice na sudbinu nacionalnih manjina jer određuje na primjer gdje će nacionalne manjine imati zastupnike kvotne itd”, kazao je Radin.

“Prošli puta imali smo niz primjedbi. Nitko nas nije pitao o tom zakonu, iako smo koialicijski partneri. Zakon utječe direktno na sudbinu predstavnika nacionalnih manjina. Zakon nije bio u javnoj raspravi. Mi ga nismo imali vremena uopće pročitati. U međuvremenu smo komunicirali s klubom zastupnika HDZ-a i nismo postigli dogovor. To znači da mi ne podržavamo taj zakon zasad”, dodao je.

Komentari