Prekida li se ove godine višedesetljetna tradicija državnih natjecanja? Od Vlade se traži da se natjecanja odgode, a ne ukidaju

Ilustracija Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Zagrebački računalni savez uputio je dopis Vladi RH u kojem traže da se razmotri mogućnost da se odluka o otkazivanju državnih natjecanja, ukoliko je ikako moguće, odmah opozove i zamijeni novom odlukom, Odlukom o odgađanju, te da se u skladu s dinamikom normalizacije svih aktivnosti u državi, do početka listopada objave zamjenski termini, a po potrebi donese i posebna Uredba Vlade, kako bi se stvorio okvir da se ovo pitanje regulira u korist dosljednog poticanja hrvatske učeničke darovitosti i višedesetljetne neprekinute tradicije državnih natjecanja. Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

“Poštovani!

Najbolji hrvatski učenici izborili su radom i rezultatima na školskim i županijskim natjecanjima svoje pravo sudjelovanja na državnim natjecanjima, od matematike, fizike, povijesti, zemljopisa, informatike, predivnog nam materinjeg i stranih jezika, do kemije, biologije, logike i svih drugih sjajnih područja u kojima se pronalaze nacionalni učenički talenti. Stotine i tisuće upravo takvih, onih najboljih učenika, naše hrvatske budućnosti, jednim potezom čarobnog štapića ministrice dobili su suglasnost u obliku poruke da se njihovo stečeno pravo na iskazivanje izvrsnosti na najvišoj, državnoj razini, u tekućoj školskoj godini ukida.

Zašto se nisu dosjetili da bi sva ta državna finala mogli još jednom odgoditi, i to za jesen, a ne otkazati?



Ili primjerice, donijeti Odluku o otkazivanju provedbe Natjecanja i smotri učenika u 2019./2020. u nastavnoj godini (a ne školskoj, kao sada), a na kraju školske godine, krajem kolovoza, donijeti novu Odluku. Zašto odustajati od toga da se nađe rješenje u korist učenika, u korist održanja državne tradicije skrbi o darovitima? Pa zbog njih smo tu. Netko će reći, pa kako će učenici četvrtog razreda srednje škole na jesen doći na državno natjecanje kad su u tom trenutku već studenti, i navoditi jednako “važne” razloge zašto ne… Odgovor je jednostavan.

Na isti način kao što i svi mi možemo biti u izvanrednom stanju zbog izvanrednih okolnosti i slušati naputke kriznog stožera, tako se i oni tada mogu u izvanrednim okolnostima natjecati u državnom finalu i u studenom i prosincu 2020., zašto da ne – jer su se za pokazivanje svoje izvrsnosti na najvišoj nacionalnoj razini i izborili. Ako se športska olimpijada može odgoditi za godinu dana, zašto se nacionalna natjecanja ne bi mogla odgoditi za pola godine ili osam mjeseci, ili više? Tko nas priječi da ih održimo u terminima predviđenim za državno natjecanje iduće godine, zajedno s redovitim natjecanjima za školsku godinu 2020./2021, i da se pridoda po jedan dodatni dan u svako natjecanje?

Uvijek mogu postojati i neki neoborivi razlozi i za odluku o konačnom odustajanju koje mi s naše razine možda i nismo u stanju sagledati, no u tom slučaju bi bilo dobro da su navedeni i besprijekorno jasni. No zašto nas oni najbolji u školskom sustavu naše prelijepe Domovine ne bi motivirali da učinimo sve za njih?

Stoga Vas molimo, ukoliko je ikako moguće, da se odluka o otkazivanju odmah opozove i zamijeni novom odlukom, Odlukom o odgađanju, te da se u skladu s dinamikom normalizacije svih aktivnosti u državi, do početka listopada objave zamjenski termini, a po potrebi donese i posebna Uredba Vlade, kako bi se stvorio okvir da se ovo pitanje regulira u korist dosljednog poticanja hrvatske učeničke darovitosti i višedesetljetne neprekinute tradicije državnih natjecanja.”

Komentari