Pregovori između predsjednika HSLS-a i HDZ-a bili vrlo jednostavni

Dario Hrebak

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, nije otkrio samo što je na sastanku s Andrejem Plenkovićem u restoranu bilo na meniju od jela, nego i detalje oko razgovora o položaju HSLS-a u budućoj vladi.

Hrebak se na sastanak s premijerom, za razliku od ostatka opozicije, odazvao. Najavio je otkriti sve što se tamo događalo, čak i cijenu ručka. Točnu cijenu ručka nije znao, ali je za N1 otvoreno govorio o svemu drugom:

“Cijena ručka… pa, bio je relatvno skroman. Umjesto deserta je bilo voće, popili smo i nešto malo kave.”

U kampanji su Hrebaka posprdno zvali “gospodin transparentni”, zbog inzistiranja na uvođenju uvjeta transparentnosti u rad Vlade u zamjenu za potporu vladajućoj, odnosno HDZ-ovoj većini. Hrebak je rekao da je Plenković doista uveo obavezu transparentnosti u program vlade.



“Začepili smo usta svima koji su rekli da smo, pod a, napravili loš posao što smo išli s HDZ-om ili, pod be, da nam je HDZ nešto dao”, komentirao je Hrebak.

‘Nemamo ministarske aspiracije’

Voditeljica ga je pitala, ako pomoćnici ministara ubuduće postaju ravnatelji uprava, hoće li oni onda ići na javne natječaje?

“Ako postaju ravnatelji uprave, postaju državni službenici. Čim su državni službenici, morat će ići na javni natječaj”, odgovorio je predsjednik HSLS-a.

A potom je, povodom izjava Radimira Čačića o neuvjetovanju podrške vladi ministarskim mjestima, otkrio i to da su pregovori između predsjednika HSLS-a i HDZ-a bili vrlo jednostavni:

“Sad ću vam, evo, otvoreno reći što mi je gospodin Plenković rekao na kavi. Korektno me je upitao imamo li mi kakvih aspiracija (ministarskih). Ja sam mu rekao da nemamo, da imamo izborni legitimitet koji imamo, zajedno smo ušli na listi HDZ-a, postigli određeni rezultat… Za sve drugo morat ćemo imati veći legitimet, s čime se on složio”, piše N1.

Komentari