Predstojnik Kline za tumore: Bojim se da više nećemo moći obraditi sve pacijente. U 3 tjedna otišla su još 3 radiologa

dr. Ivan Milas/Davorin Visnjic/PIXSELL

Uz borbu s COVID-om, novi problemi u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Zbog učestalih odlazaka radiologa u kratko vrijeme, sada ondje radi samo njih troje pa bi stoga najviše mogli trpjeti onkološki pacijenti.

Stanje u Klinici za tumore i otkaze radiologa komentirao je predstojnik Klinike dr. Ivan Milas.

Dr. Milas kaže kako je 2010., kada je Klinika za tumore pripojena KBC-u Sestre milosrdnice, na Odjelu onkološke radiologije radilo 10-ak radiologa.

“Zatim polako dolazi do smanjivanja tog broja tako da 2013. imamo 8 radiologa, a prije dvije godine njih 5 i pol. Tada sam poduzeo neke korake, što usmeno, što pismeno obraćao sam se i ravnatelju i predstojnici Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo danas”, objašnjava dr. Milas dodajući da su im u posljednja 3 tjedna otišla još 3 radiologa.



“Trenutačno od radiologa koji su nam na raspolaganju radi samo jedan, dvije su nam radiologinje na bolovanju zbog zdravstvenih problema, rekao je dodavši da ipak na ispomoći imaju određen broj radiologa, a rade i specijalizanti koji su pod nadzorom iskusnijih kolega”.

Evo zašto odlaze

Ističe kako je jedan od razloga za večerašnje gostovanje to što sa svojim kolegama radiolozima dijeli brigu i trud oko bolesnika i zna kroz što sve prolaze.

“Mi počinjemo radni dan tako da znamo koliko nam je bolesnika naručeno. Uz te bolesnike imamo i one koji imaju suspektne nalaze i kod kojih su novodijagnosticirani tumori i kod kojih trebamo prioritetnu obradu. To smo nekako uspijevali pokriti kroz ovo vrijeme COVID-a, no sad smo u situaciji da to više nećemo moći. Možda se varam, volio bih da se varam, ali idemo prema takvoj situaciji”, istaknuo je dr. Milas.

Na pitanje zašto radiolozi odlaze odgovorio je kako kolege na jedan način osjećaju zapostavljenost od strane predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

“Ona ne dolazi na sastanke kod nas na kliniku, nema uvid u to koliko su kolege opterećeni. Mnogi od njih kad završe svoju smjenu nose nalaze kući, uključuju se i vikendima, čak i kada su na bolovanju, rade neke pretrage online. Konstantno osjećaju opterećenje, nemaju pravo ni na slobodan dan, ni na bolovanje, sve to što ne uspiju odraditi u radno vrijeme, čeka ih da odrade”, ustvrdio je.

Kaže kako oni na Klinici za tumore s radiolozima dijele probleme, dijagnostiku i brigu oko pacijenata, ali njihov raspored, dežurstva i obaveze određuje prof. Zadravec. Dodaje kako je s predstojnicom Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju razgovarao nekoliko puta, bilo je nekih obećanja, ali se ništa nije riješilo.

Koja su rješenja

Kao jedno od mogućih rješenja spominje se i izdvajanje radiologa iz Klinike za radiologiju i pripajanje Klinici za tumore, kamo pripadaju. Dr. Milas kaže da je odluka o tome na Upravi bolnice.

“Ako Uprava procijeni da je to najbolje za Kliniku za tumore, nije ni to isključeno”, poručio je.

Na pitanje kako je pandemija utjecala na Kliniku za tumore odgovorio je da je čekanje na operaciju za pacijente s malignim tumorima desetak dana do dva tjedna.

“U jednom trenutku prošle godine, u studenom i prosincu, kada se i dio nas zarazio, imali smo nešto dulje čekanje, no sada je situacija puno bolja. Možemo reći da maligni tumori na jedan način imaju prioritet i dosta brzo idu na obradu”, kaže.

Komentari