Predstavnice inicijative ‘Moramo vam nešto reći’: Treba ubrzati proces udomljavanja i posvojenja; Aladrović: Promijenit ćemo zakon

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar obitelji i socijalne politike primili su predstavnice inicijative Moramo vam nešto reći, Martu Divjak i Antoniju Skender. 

“Kao što je i najavljeno jučer, održali smo sastanak. Drugi u nizu s predstavnicama inicijative Moramo vam nešto reći. Vidjeli smo kvalitetnu incijativu za nekoliko ključnih pitanja. Razgovarali smo o možebitnim zakonskim izmjenama, o djelovanju centara i domova za djecu. Ja bih rekao da smo čuli kvalitetnu inicijativu i kvalitetne prijedloge od predstavnica inicijative”, rekao je Aladrović nakon sastanka.

“Inicijativu smo pokrenule prije godinu i pol iz razloga da bismo senzibilizirale javnost. Mi smo na sastanku s ministrom Aladrovićem i premijerom postavili devet točaka. Aladrović i Plenković su se dogovorili da će se ministar izjasniti po tih devet točaka u roku tri tjedna i očekujemo da će se ministar o tome očitovati”, rekla je Marta Divjak.

Treba ubrzati proces udomljavanja

Aladrović se osvrnuo i na probleme s udomiteljstvom.



“Svjesni smo izazova, Zakonom o udomiteljstvu želimo relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti zakon i relaksirati mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će ju tom smjeru”, poručio je.

Dodao je: “Na djecu ćemo foksuirati rad u sljedećem razdoblju”.

Na pitanje gdje je problem u sustavu, Divjak odgovara: “Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti”, istaknula je.

Grafit na zgradi Centra za socijalnu skrb u Gradiški

Aladrović je komentiro i grafit ‘Ubojice’ na pročelju zgrade Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

“Reforme se ne događaju linčem. Moram i želim osuditi ovaj čin i sa ljudske strane i kao resorni ministar. To sigurno neće doprinijeti poboljšanjem sustava. Pozivi na linč, prozivanje sa ubojstva su neprimjereni i najoštrije to osuđujem”.

Upitan je i o gej paru koji je imao probleme s udomljavanjem.

“Koliko znam, oni jesu udomili, dvoje djece. Društvena klima će određivati smjer toga. Interes djeteta će biti uvijek na prvom mjestu”.

Kazao je kako u slučaju iz Nove Gradiške “biološka obitelj nije bila najadekvatnija”, prenosi N1.

Komentari